Markkinoija

JANSSEN-CILAG

Vaikuttava aine

norgestimaatti, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Cilest on pieniannoksinen yhdistelmäehkäisytabletti, jota käytetään myös vuotohäiriöiden hoitoon.

Annostus

Raskauden ehkäisyssä valmistetta otetaan yksi tabletti päivässä 21 vuorokauden ajan. Sitten seitsemän päivän tauon jälkeen aloitetaan uusi pakkaus. Lääkitys aloitetaan kierron ensimmäisestä päivästä eli ensimmäisestä vuotopäivästä. Jos tabletti unohtuu, se on otettava heti kun unohdus havaitaan, ja seuraava tabletti otetaan normaaliin aikaan. Jos edellisen tabletin ottamisesta on kulunut yli 36 tuntia, heikkenee ehkäisyvarmuus, minkä vuoksi seuraavan viikon ajan on käytettävä jotakin muutakin ehkäisymenetelmää, esimerkiksi kondomia. Kuukautisia Cilest-hoidon aikana siirrettäessä jätetään kahden pakkauksen välinen tauko pitämättä ja aloitetaan uusi pakkaus heti edellisen loputtua. Käyttöä jatketaan niin kauan kuin kuukautisten siirtämiseksi on tarpeen. Tämän jälkeen pidetään seitsemän päivän tauko.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään nesteen kera aina samaan aikaan vuorokaudesta.

Vaikutustapa

Valmisteen vaikuttavista aineista norgestimaatti kuuluu keltarauhashormoneihin ja etinyyliestradioli estrogeeneihin eli naishormoneihin. Raskauden ehkäisyvaikutus välittyy hormonaalisesti aivolisäkkeen kautta siten, että munasolun irtoaminen estyy. Myös kohdunkaulan lima muuttuu sitkeämmäksi ja huonommin siittiöitä läpäiseväksi. Norgestimaatti vaikuttaa lisäksi kohdun seinämään siten, ettei munasolu kiinnity siihen helposti. Ehkäisysuoja alkaa ensimmäisestä hoitopäivästä alkaen. Valmisteella saadaan aikaan hyvä vuotokontrolli. Välivuotoja esiintyy harvoin ja runsas kuukautisvuoto normalisoituu. Myös kuukautiskivut vähenevät ja kuukautisia edeltävät oireet lievittyvät.

Haittavaikutukset

Välivuotojen tai tiputteluvuodon mahdollisesti ilmaantuessa hoitoa jatketaan tästä huolimatta. Jos välivuoto jatkuu, on otettava yhteyttä lääkäriin. Melko monilla käyttäjillä esiintyy ensimmäisten kiertojen aikana mm. rintojen pingotusta, pahoinvointia ja välivuotoja. Nämä alkuvaiheen haittavaikutukset häviävät usein käytön jatkuessa. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat päänsärky, painon muutokset, alakuloisuus, sukupuolisen halun väheneminen ja turvotukset. Ehkäisytabletteja käyttävien naisten veritulppariski on jonkin verran suurempi kuin muita ehkäisymenetelmiä käyttävillä naisilla. Tällainen riski kasvaa leikkausten ja pitkäaikaisen vuodelevon yhteydessä. Sydäninfarktin vaara kasvaa yli 35-vuotiailla tupakoivilla naisilla, etenkin jos samanaikaisesti on muitakin sen vaaraa lisääviä tekijöitä. Eräät antibiootit, rauhoittavat lääkkeet, epilepsialääkkeet ja muutkin lääkkeet sekä mäkikuismaa sisältävät rohdosvalmisteet voivat heikentää ehkäisytablettien tehoa. Samoin käy mm. pahoinvoinnin, oksentelun tai ripulin yhteydessä. Joskus kyynelnesteen eritys vähenee tablettien käytön yhteydessä. Tämä voi haitata piilolasien käyttöä.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei saa käyttää raskauden aikana. Valmisteen käytöstä imetyksen aikana on keskusteltava lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Pyöreä, sininen tabletti, kummallakin puolella merkintä C250.

Hinta ja pakkaustiedot