Markkinoija

MSD

Vaikuttava aine

desogestreeli, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan 1 tabletti päivässä 21 päivän ajan, minkä jälkeen pidetään 7 päivän tauko ennen seuraavan pakkauksen aloittamista. Tauon aikana tulee vuoto. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje.

Lääkkeen ottaminen

Pakkauksessa on tarkka käyttöohje, johon tulee tutustua huolella ennnen käytön aloitusta. Tabletit tulee ottaa säännöllisesti ja aina samaan kellonaikaan, koska muutoin ehkäisyvarmuus heikkenee ja voi tulla välivuotoja. Ehkäisypillerit eivät suojaa HIV-tartunnalta (AIDS) eivätkä muilta sukupuolitaudeilta. Maksaläiskiin taipuvaisten tulisi välttää aurinkoa ja UV-säteilyä käytön aikana. Mäkikuismaa sisältäviä rohdosvalmisteita ei pidä käyttää samanaikaisesti, koska ehkäisyteho voi heiketä.

Vaikutustapa

Marvelon on ns. vakioannoksinen ehkäisytabletti, eli sen jokainen tabletti sisältää saman verran kahta hormonia. Näistä toinen on synteettinen keltarauhashormoni (desogestreeli) ja toinen on synteettinen estrogeeni (etinyyliestradioli). Nämä aineet estävät munasolun irtoamisen ja siten tekevät hedelmöitymisen lähes mahdottomaksi. Vaikutus välittyy aivolisäkkeen kautta munasarjoihin. Myös kohdunkaulan lima muuttuu siittiöitä huonosti läpäiseväksi.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä pahoinvointia, vatsakipua, rintojen arkuutta, painon nousua, päänsärkyä, masennusta tai mielialan vaihteluita. Veritulppien vaara saattaa hieman kasvaa, minkä vuoksi lääkäri arvioi tätä jo ennen lääkityksen aloitusta. Myös rintasyövän riski voi hieman kasvaa. 

Jos ilmenee mielialamuutoksia tai masentuneisuutta, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden aikana eikä yleensä suositella käytettäväksi imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 25 °C alkuperäispakkauksessa, valolta ja kosteudelta suojassa. 

Ulkonäkö

Tabletit ovat, pyöreitä, kaksoiskuperia tabletteja joiden halkaisija on 6 mm. Koodimerkintä tabletin toisella puolella on TR, jonka alapuolella on numero 5 ja toisella puolella merkintä on Organon*.

Hinta ja pakkaustiedot