Markkinoija

MSD

Vaikuttava aine

interferonialfa-2b

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään monien erilaisten sairauksien, kuten virusten aiheuttamien maksatulehdusten eli B- ja C-hepatiitin, leukemioiden, imukudossyöpien ja eräiden muiden pahanlaatuisten kasvainsairauksien hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito kestää tavallisesti useita viikkoja tai kuukausia. Annoksen suuruuteen ja hoidon kestoon vaikuttaa sairauden laatu ja vaikeusaste.

Lääkkeen ottaminen

Lääkettä pistetään ruiskeena ihon alle. Moniannoskynää käytettäessä kynän sisältöineen on oltava huoneenlämpöinen ennen annoksen pistämistä. Jokainen pistos annetaan uudella neulalla, ja kynä pannaan heti käytön jälkeen takaisin jääkaappiin.

Vaikutustapa

Interferoni lisää solujen vastustuskykyä virusten aiheuttamille infektioille. Se myös tuhoaa virusten vaurioittamia soluja. Sen käytöstä on apua monien pahanlaatuisten kasvainten hoidossa, joskaan lääkkeen vaikutustapoja tässä ei tunneta tarkoin.

Haittavaikutukset

Interferoni vaikuttaa elimistöön monin eri tavoin ja siten se voi aiheuttaa monenlaisia haittavaikutuksiakin. Niistä tavallisimpia ovat kuume ja väsymys sekä muut flunssaa muistuttavat oireet, kuten vilunväreet, ruokahaluttomuus, pahoinvointi, päänsärky ja lihassärky. Kuumetta ja muita flunssan kaltaisia oireita voi lievittää esimerkiksi parasetamolia sisältävillä lääkkeillä. Nämä sivuoireet häviävät useimmiten lääkityksen päätyttyä. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat mm. näköhäiriöt, masennus ja sydämen rytmihäiriöt. Niiden ja muidenkin haittojen ilmaantumista seurataan hoidon aikana huolella. Jos lääke väsyttää, heikentää se myös tarkkaavaisuutta liikenteessä ja muissa vastaavissa tilanteissa. Jos haittavaikutukset ovat voimakkaita, on annosta muutettava tai harkittava lääkityksen keskeyttämistä.

Raskaus ja imetys

Lääke saattaa haitata sikiön normaalia kehitystä. Yleensä tämäntapaisia lääkkeitä annetaan hedelmällisyysiässä oleville potilaille vain silloin, kun raskauden mahdollisuus on suljettu pois mahdollisimman luotettavasti. Lääkäri kuitenkin harkitsee lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana huolellisesti tapaus kerrallaan.

Säilytys

Moniannoskynää säilytetään jääkaapissa, +2-+8 asteessa, ei saa jäätyä. Valmiste lämpenee huoneenlämpöiseksi noin puolessa tunnissa. Jokainen kynä on tarkoitettu enintään neljän viikon pituiseen käyttöön, minkä jälkeen se hävitetään. Neljän viikon käyttöaikana kynä saa olla huoneenlämmössä yhteensä enintään 48 tuntia.

Ulkonäkö

Liuos on kirkas ja väritön.

Hinta ja pakkaustiedot