Markkinoija

MEDA

Vaikuttava aine

bromokriptiini

Käyttötarkoitus

Bromokriptiinilla on monia erilaisia käyttötarkoituksia. Se soveltuu Parkinsonin taudin oireiden lievitykseen usein muun lääkityksen tukena. Sillä voidaan korjata naisten maitohormonituotannon häiriöstä aiheutuvia oireita, kuten kuukautishäiriöitä, lapsettomuutta ja kuukautisvaivoja. Sen avulla voidaan tarvittaessa keskeyttää maidon erittyminen. Lisäksi se on käyttökelpoinen akromegalia-nimisen, kasvuhormonin tuotannon häiriöstä johtuvan sairauden hoidossa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus riippuu sairauden laadusta ja luonteesta sekä potilaan iästä ja muista yksilöllisistä ominaisuuksista.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit ja tabletit otetaan aina aterian yhteydessä nesteen kera. Alkoholin käyttöä olisi hyvä välttää lääkehoidon aikana, koska alkoholi saattaa vähentää lääkkeen siedettävyyttä.

Vaikutustapa

Bromokriptiini kuuluu torajyväalkaloideiksi kutsuttujen lääkeaineiden ryhmään. Lääkkeen hormonivaikutukset seuraavat siitä, että lääke estää maitohormonin eli prolaktiinin erittymistä aivolisäkkeestä. Käsien, jalkaterien ja leuan sekä muiden kärkijäsenten liikakasvusta kärsivien akromegaliapotilaiden tilaa lääke korjaa alentamalla liian suureksi kohonnutta kasvuhormonipitoisuutta elimistössä. Parkinsonismin oireita Parlodel lievittää aivojen aineenvaihduntaan kohdistuvan vaikutuksensa välityksellä. Tällöin tarvitaan yleensä suurempia annoksia kuin korjattaessa hormonihäiriöitä.

Haittavaikutukset

Etenkin hoidon alkaessa saattaa esiintyä ohimenevästi pahoinvointia, huimausta, väsymystä ja oksentelua. Verenpaine saattaa heilahdella, mikä ilmenee lähinnä huimauksena ja heikkouden tunteena istualta tai makuulta pystyasentoon noustessa. Joskus ilmaantuu nenän tukkoisuutta, ummetusta, uneliaisuutta tai päänsärkyä. Harvinaisena haittavaikutuksena on ilmennyt äkillistä nukahtamista kesken päivän toimien, jopa ilman ennakkovaroitusta. Tällainen aiheuttaa vaaratilanteita mm. liikenteessä.

Raskaus ja imetys

Lääke ei ilmeisesti vaikuta haitallisesti sikiöön. Raskauden yhteydessä kuitenkin kaikkien lääkkeiden käyttö harkitaan huolellisesti. Imetys ei lääkkeen käytön yhteydessä yleensä onnistu, koska lääke hillitsee maidon erittymistä. Näistä asioista on syytä keskustella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Tabletti: Pyöreä, melkein valkoinen tabletti, jossa on viistotut reunat. Tabletissa on merkintä 2.5 mg.Kapseli: Kova liivatekapseli, pituus n. 16 mm, jossa yläosa on vaaleansininen ja läpinäkymätön, alaosa valkoinen ja läpinäkymätön. Painatus 5 mg.

Hinta ja pakkaustiedot