Markkinoija

MSD

Vaikuttava aine

korifollitropiini alfa

Käyttötarkoitus

Valmistetta käytetään apuna naisten hedelmöityshoidoissa raskauden aikaansaamiseksi, esimerkiksi koeputkihedelmöityksessä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkeannos annetaan kertapistoksena kuukautisten ensimmäisten päivien aikana. Yleensä hoitoon liitetään toinenkin lääke tietyn hoitokaavion mukaan. Lopuksi annetaan ns. irroituspiikki, joka on istukkagonadotropiinia (hCG). Saman hoitokierron aikana lääkettä käytetään vain kerran, mutta tarvittaessa munarakkuloiden kypsytyshoito voidaan lääkärin ohjeen mukaan toistaa uusien kiertojen aikana.

Lääkkeen ottaminen

Esitäytetty ruisku pistetään ihon alle, ihopoimuun, aivan navan alapuolelle. Lääkettä ei saa pistää lihakseen. Sen voi antaa lääkäri, hoitaja, nainen itse tai hänen kumppaninsa ohjeiden mukaisesti. Valmisteen pakkauksessa on yksityiskohtaiset käyttöohjeet.

Vaikutustapa

Aivolisäkehormonihoito stimuloi naisen munasarjoja niin, että ne tuottavat useampia munasoluja kerrallaan (ns. kypsytyshoito). Munasolut kerätään munasarjoista, hedelmöitetään laboratoriossa ja näin syntyneet alkiot siirretään muutaman päivän kuluttua kohtuun.

Haittavaikutukset

Hoito voi aiheuttaa päänsärkyä, väsymystä, lantion alueen kipua ja rintojen aristusta. Aivolisäkehormonihoito saatta myös aiheuttaa munasarjojen hyperstimulaatio-oireyhtymän (OHSS), jolloin munarakkulat kasvavat normaalia suuremmiksi munasarjoissa. Tämä voi aiheuttaa voimakasta vatsan turpoamista ja vatsakipua, pahoinvointia tai ripulia. Muun muassa tämän takia lääkäri seuraa hoidon vaikutuksia kaikututkimuksilla ja veren hormonimittauksilla. Jos hoidon jälkeen ilmenee tällaisia oireita, pitää ottaa heti yhteys lääkäriin. Lisäksi hoito voi lisätä veritulppien muodostumista verisuoniin.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei pidä käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2°C - 8°C).Ei saa jäätyä.Mukavuutta ajatellen potilas voi säilyttää valmistetta 25°C:ssa tai sen alle olevassa lämpötilassa enintään yhden kuukauden ajan.Pidä ruisku ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Kirkas ja väritön vesiliuos.

Hinta ja pakkaustiedot