Markkinoija

MEDA

Vaikuttava aine

budesonidi

Käyttötarkoitus

Budesonidi on astmalääke.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkettä käytetään säännöllisesti, joko kerran tai kahdesti vuorokaudessa. Jos annostus on kerran päivässä tulee lääkettä ottaa iltaisin. Oireiden pahetessa tai flunssan ilmaantuessa annostusta voidaan lisätä lääkärin kanssa sovitulla tavalla. Joskus tarvitaan lisäksi tabletteina otettavaa kortisonilääkettä.

Lääkkeen ottaminen

Pakkauksessa on tarkka ohje inhalaatiolaitteen käytöstä. Se kannattaa lukea tarkkaan, koska lääkkeestä saa täyden tehon vain kun se pääsee vaikutuskohteeseensa eli keuhkoputkien limakalvolle. Laite ilmaisee klik-äänellä, kun inhalointi on onnistunut, ja laitteessa on lisäksi kontrolli-ikkuna, joka vaihtaa väriä.

Vaikutustapa

Budesonidi kuuluu kortikosteroideihin eli kortisonijohdoksiin. Astmassa se lievittää hengitysteiden limakalvon tulehdusta, joka on aiheuttamassa oireita. Lääkettä pitää ottaa säännöllisesti, vaikka oireita ei olisikaan. Vaikutus alkaa tuntua noin vuorokauden kuluttua lääkityksen aloituksesta, ja täysi teho saadaan tavallisesti parissa viikossa. Budesonidi estää astman oireita, mutta tällainen hoitava lääke ei kuitenkaan lievitä jo alkanutta astmakohtausta, mihin tarvitaan nopeavaikutteista avaavaa lääkettä.

Haittavaikutukset

Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat käheys sekä kielen ja suun pinnalle ilmaantuva sammas. Näiden estämiseksi suu pitää huuhdella vedellä tai pestä hampaat jokaisen ottokerran jälkeen. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia. Jos kohtauksia alkaa ilmaantua entistä useammin säännöllisen budesonidilääkityksen aikana, tulee ottaa yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Astmalääkitystä pyritään jatkamaan myös raskauden ja imetyksen aikana lääkärin ohjeiden mukaan.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Käyttöönoton jälkeen Novopulmon Novolizer jauheinhalaattori on säilytettävä suojassa kosteudelta.

Ulkonäkö

Valkoinen jauhe.

Hinta ja pakkaustiedot