Markkinoija

MEDA

Vaikuttava aine

salbutamoli

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään astman hoitoon. Yleensä sitä otetaan tarvittaessa äkillisten astmaoireiden poistamiseen tai estämään niiden ilmaantumista rasituksen yhteydessä.Lääkettä voidaan käyttää muidenkin sellaisten hengityselinsairauksien hoitoon, joihin liittyy keuhkoputkien ahtautumisesta johtuvaa hengenahdistusta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkettä käytetään tarvittaessa astman oirelääkkeenä. Jos lääkäri on määrännyt kaksi peräkkäistä annosta, niiden välissä pitää olla vähintään yksi minuutti.

Lääkkeen ottaminen

Inhalaatiojauhe otetaan keuhkoihin inhalaationa eli suun kautta sisään hengitettynä. Jauhe annostellaan jauheinhalaattorin (= Novolizer) avulla. Lääkkeen käytössä oikea tekniikka on tärkeä, jotta lääkkeestä saataisiin paras mahdollinen hyöty. On tärkeää, että suukappaleen kautta hengitetään sisään voimakkaasti ja syvään, jotta lääke kulkeutuu hyvin keuhkoihin. Suukappaleen kautta ei saa hengittää ulos. Novolizer-laitteen käyttöohje on lääkkeen pakkauksessa olevassa selosteessa. On suositeltavaa, että aikuinen valvoo, kun lapsi ottaa lääkettä.

Vaikutustapa

Salbutamoli kuuluu selektiivisiksi beeta-2-agonisteiksi kutsuttujen lääkeaineiden ryhmään. Lääke vaikuttaa keuhkoputkien seinämissä, jossa se vähentää keuhkoputkien lihasjännitystä. Näin keuhkoputket laajenevat ja hengitys helpottuu. Vaikutus alkaa nopeasti.

Haittavaikutukset

Tavanomaisina annoksina lääke ei yleensä aiheuta haittavaikutuksia. Hoidon alkaessa ja suuria annoksia käytettäessä lääke voi aiheuttaa sydämen tykytystä, päänsärkyä ja käsien vapinaa. Inhaloitava lääke saattaa ärsyttää suuta ja kurkkua. Lääkärille kannattaa kertoa, jos avaavan lääkkeen käyttötarve pyrkii selvästi lisääntymään.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C.Säilytä alkuperäispakkauksessa.Käytössä oleva Ventilastin Novolizer 100 mikrog tulee säilyttää suojassa kosteudelta.

Ulkonäkö

Valkoinen jauhe.

Hinta ja pakkaustiedot