Markkinoija

MUNDIPHARMA

Vaikuttava aine

prednisoni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään keskivaikean tai vaikean nivelreuman hoitoon erityisesti silloin, kun nivelreumaan liittyy aamujäykkyyttä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkkeen käyttöä ei pidä lopettaa keskustelematta lääkärin kanssa.

Lääkkeen ottaminen

Säädellysti vapauttava tabletti on nieltävä kokonaisena riittävän nestemäärän kera; ei saa rikkoa, jakaa eikä pureskella. Se otetaan nukkumaan mentäessä (noin klo 22.00) joko ilta-aterian yhteydessä tai heti sen jälkeen. Lääkettä ei saa ottaa paastotilassa, sillä lääkkeen teho voi heikentyä.

Vaikutustapa

Prednisoni on kortikosteroidi, joka vähentää tulehdusreaktiota, jolloin se lievittää kipua, turvotusta, jäykkyyttä, punoitusta ja lämpöä reumaattisissa nivelissä.

Haittavaikutukset

Kortisonit ovat hormoneita, jotka vaikuttavat moniin elimistön toimintoihin ja niillä voi olla erilaisia haittoja. Kun prednisonia käytetään kuuriluontoisesti tai pitkäaikaisesti pieniä annoksia haittavaikutukset ovat yleensä vähäisiä. Prednisoni kiihdyttää luukatoa eli osteoporoosia, joten hoidon aikana pitää saada riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia. Pitkäaikainen käyttö heikentää vastustuskyvyä, jolloin infektiot voivat olla tavallista vaikeampia.

Pitkäaikainen suurehkojen annosten käyttö voi aiheuttaa hormoniepätasapainoa (ns. Cushingin oireyhtymä), jonka tyypillinen oire on pyöreät kasvot. Lisäksi voi ilmetä sokeri-, rasva- ja suolatasapainon häiriöitä, jotka aiheuttavat ruokahalun lisääntymistä ja painon nousua, diabetesta, kolesteroliarvojen nousua ja sydämen rytmihäiriöitä. Lisäksi saattaa ilmetä lihasheikkoutta, silmäkipua ja näön hämärtymistä, mustelmia iholla tai suussa, päänsärkyä tai verisolujen muutoksia.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Vaalean keltainen, lieriönmuotoinen depottabletti (pituus 9 mm ja halkaisija 5 mm), jonka toisella puolella on kohokuva ”NP5”.

Hinta ja pakkaustiedot