Markkinoija

TAKEDA

Vaikuttava aine

metformiini

Käyttötarkoitus

Aikuisiän eli tyypin 2 diabeteksen hoito yksinään tai yhdessä muiden diabeteslääkkeiden kanssa, kun ruokavalio ja liikunta eivät riitä alentamaan kohonnutta verensokeria tarpeeksi. 

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Hoidon kulmakiviä ovat oikea ruokavalio ja säännöllinen liikunta sekä veren sokeripitoisuuksien seuranta. Ruokavaliota pitää noudattaa tiukasti myös lääkehoidon aikana. Pitkävaikutteiset depottabletit on nieltävä kokonaisina aterian yhteydessä. Niiden ominaishaju johtuu apuaineista. Tablettien liukenematon runko poistuu normaalisti ulosteen mukana. Alkoholin tai alkoholia sisältävien lääkkeiden käyttöä on syytä välttää hoidon aikana.

Vaikutustapa

Metformiini estää maksassa sokerin muodostumista muista ravintoaineista ja lisää sokerin hyväksikäyttöä kudoksissa. Näin se alentaa veren kohonnutta sokeri- eli glukoosipitoisuutta.

Haittavaikutukset

Tavallisimpia haittoja etenkin hoidon alussa ovat erilaiset vatsaoireet, kuten pahoinvointi, oksentelu, ripuli, vatsakipu ja ruokahaluttomuus. Joskus voi esiintyä myös makuhäiriöitä.

Jos maitohappoasidoosin kehittymiseen viittaavia oireita (oksentelua, vatsakipua, lihaskramppeja, yleistä sairaudentunnetta ja vaikeaa väsymystä, hengitysvaikeuksia, ruumiinlämmön laskua ja sykkeen hidastumista) ilmenee, on lopetettava lääkitys ja otettava heti yhteyttä lääkäriin. Myös nestehukan eli vaikean ripulin tai oksentelun, kuumeen tai vähentyneen nesteen saannin yhteydessä metformiinin käyttö on tauotettava ja otettava yhteys lääkäriin.

Jos metformiinia käytetään yhdessä muiden diabeteslääkkeiden kanssa, verensokeri voi laskea liikaa, mikä on huomioitava autolla ajaessa.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden ja imetyksen aikana vain erityistapauksissa.

Säilytys

500 mg: Alle 25 °C.750 mg ja 1 g: Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

500 mg: Valkoinen, mattapintainen, ovaali tabletti. Tabletin toisella puolella on tunnus L226.750 mg: Valkoinen, mattapintainen, ovaali tabletti. Tabletin toisella puolella on tunnus L12.1 g: Valkoinen, mattapintainen, ovaali tabletti. Tabletin toisella puolella on tunnus L14.

Hinta ja pakkaustiedot