Markkinoija

TAKEDA

Vaikuttava aine

atsatiopriini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään hillitsemään hylkimisreaktioita elinsiirtojen yhteydessä. Joskus sitä käytetään myös vaikean nivelreuman ja eräiden muidenkin samantyyppisten sairauksien hoitoon (esim. systeeminen lupus erythematos).

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään mieluiten kokonaisina runsaan nesteen kera, aterian yhteydessä pahoinvoinnin välttämiseksi.

Jos tabletti täytyy jostain syystä puolittaa tai murskata, tablettipölyn hengittämistä ja puolituskohdan koskettamista paljain käsin tulee välttää (kädet voi suojata esimerkiksi kertakäyttökäsineillä).

Vaikutustapa

Lääke vaimentaa elimistön oman puolustusjärjestelmän toimintaa ja heikentää hylkimisreaktioita vieraita soluja vastaan.

Lopullisen vaikutuksen saavuttaminen voi viedä useita viikkoja.

Haittavaikutukset

Atsatiopriini voi hillitä luuytimen toimintaa. Tästä seuraa, että veren valkosolujen ja verihiutaleiden syntyminen luuytimessä vähenee. Tämän takia lääkkeen käyttäjät ovat tavallista alttiimpia tulehdustaudeille. Ensimmäisten hoitokuukausien aikana käyttäjän veriarvoja seurataan laboratoriotutkimuksin.

Lääke voi aiheuttaa myös ruoansulatuskanavan oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Harvinaisina haittoina voi esiintyä hiustenlähtöä, hengenahdistusta, kuumetta, ihottumaa ja nivelkipuja.

Ei vaikuta ajokykyyn eikä koneiden käyttökykyyn.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia mm. allopurinoli-kihtilääkkeen kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana ja myös imetyksestä on keskusteltava lääkärin kanssa.

Säilytys

Huoneenlämmössä (+15 - 25 °C).

Ulkonäkö

25 mg: Vaaleankeltainen, kuperapintainen, kalvopäällysteinen tabletti. Halkaisija n. 6 mm, paino n. 90 mg. Tunnus AE 25 toisella puolella ja G toisella puolella.

50 mg: Vaaleankeltainen, kuperapintainen, kalvopäällysteinen tabletti. Halkaisija n. 8 mm, paino n. 180 mg. Tunnus AE 50 toisella puolella ja jakouurre toisella puolella.

Hinta ja pakkaustiedot