Markkinoija

TAKEDA

Vaikuttava aine

atenololi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kohonneen verenpaineen ja sydämen rytmihäiriöiden hoidossa sekä ehkäisemään sepelvaltimotautiin liittyvää rasitusrintakipua (angina pectoris). Lisäksi sitä käytetään ehkäisemään migreenikohtauksia.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääketttä ei pitäisi lopettaa äkillisesti, koska tämä voi pahentaa sairauden oireita etenkin sepelvaltimotautia sairastavilla.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera. Ne voi ottaa aterian yhteydessä tai tyhjään mahaan. Lääke on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.

Vaikutustapa

Atenololi kuuluu beetasalpaajiin. Ne hillitsevät autonomisen hermoston sympaattisen osan toimintaa elimistössä. Atenololi on ns. sydänselektiivinen eli beeta-1-selektiivinen beetasalpaaja. Se vaikuttaa erityisesti sydämessä ja vähemmän keuhkoissa. Lääke hidastaa sydämen lyöntitiheyttä, vähentää sen työmäärä, normalisoi sen epäsäännöllistä rytmiä ja laskee verenpainetta.

Haittavaikutukset

Atenololi on yleensä hyvin siedetty. Hoidon alussa lääke voi aiheuttaa väsymystä ja huimausta, joka johtuu verenpaineen laskusta. Käsien ja jalkojen paleleminen ovat melko tavallista. Vatsavaivat ja sydämen harvalyöntisyys ovat mahdollisia. Piilolinssien käyttäjien on syytä huomioida, että beetasalpaajat voivat vähentää kyynelnesteen muodostumista ja kuivattaa silmiä.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttöä raskauden ja imetyksen aikana harkitaan tapaus kerrallaan.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C:ssa.

Ulkonäkö

Valmisteen kuvaus: Valkoinen tai melkein valkoinen, pyöreä, tasapintainen, jakouurteellinen päällystämätön tabletti.

Tenoblock 25 mg -tabletin halkaisija on 7 mm, korkeus n. 2,7 mm, paino n. 120 mg,

Tenoblock 50 mg -tabletin halkaisija on 9 mm, korkeus n. 2,8 mm, paino n. 210 m ja siinä on tunnus L50,

Tenoblock 100 mg -tabletin halkaisija on 12 mm, korkeus n. 3,0 mm, paino n. 420 mg ja siinä on tunnus L100.

Hinta ja pakkaustiedot