Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

deferasiroksi

Käyttötarkoitus

Tiheistä verensiirroista johtuvan raudan liikavarastoitumisen vähentäminen erityisesti beeta-talassemia major -nimistä harvinaista sairautta potevilla henkilöillä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos otetaan kerran päivässä, mieluiten samaan aikaan joka päivä.Tabletit niellään kokonaisina pienen vesimäärän kera tyhjään mahaan tai kevyen aterian yhteydessä. Tarvittaessa ne voidaan murskata ja annostella jauheen muodossa pehmeän ruoan (esim. jogurtin tai omenasoseen) päälle siroteltuna. Annos on otettava välittömästi ja kokonaan eikä sitä saa säästää tulevia antokertoja varten.Dispergoituvat tabletit otetaan vähintään 30 minuuttia ennen ateriaa. Ne hajoavat, kun ne sekoitetaan lasilliseen vettä tai appelsiini- tai omenamehua (100-200 ml), jolloin saadaan hienojakoinen suspensio. Kun suspensio on otettu, mahdolliset jäänteet on sekoitettava uudelleen pieneen määrään vettä tai mehua ja nieltävä. Dispergoituvia tabletteja ei pidä pureskella eikä niellä kokonaisina, eikä niitä pidä liuottaa maitoon eikä hiilihappoisiin virvoitusjuomiin.

Vaikutustapa

Deferasiroksi sitoo itseensä rautaa, jolloin sitä poistuu ulosteiden mukana.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä päänsärkyä, mahavaivoja, ihottumaa tai kutinaa. Mahdollinen huimaus voi heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden ja imetyksen aikana vain erityistapauksissa. Deferasiroksi saattaa heikentää hormonaalisen ehkäisyn tehoa. Hedelmällisessä iässä olevien naisten suositellaan käyttävän ei-hormonaalista ehkäisyvaihtoehtoa tai lisäehkäisyä hoidon aikana.

Säilytys

Tabl: Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).Dispergoituva tabl: Alkuperäispakkauksessa, kosteudelta suojassa.

Ulkonäkö

90 mg tabl: Vaaleansininen, pitkulainen, kaksoiskupera, viistoreunainen, toisella puolella merkintä ”NVR” ja toisella ”90”. Tabletin koko n. 10,7 mm x 4,2 mm.180 mg tabl: Keskisininen, pitkulainen, kaksoiskupera, viistoreunainen, toisella puolella merkintä ”NVR” ja toisella ”180”. Tabletin koko n. 14 mm x 5,5 mm.360 mg tabl: Tummansininen, pitkulainen, kaksoiskupera, viistoreunainen, toisella puolella merkintä ”NVR” ja toisella ”360”. Tabletin koko n. 17 mm x 6,7 mm.

Hinta ja pakkaustiedot