Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

interferonibeeta-1b

Käyttötarkoitus

MS-taudin eli multippeliskleroosin hoito. Sitä käytetään myös tilanteissa, joissa esiintyy ensimmäistä kertaa oireita, jotka viittaavat kehittyvään MS-tautiin.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä lääkeannos pistetään joka toinen päivä. Hoito aloitetaan pienellä annoksella ja annosta nostetaan asteittain.

Lääkkeen ottaminen

Lääke pistetään ihon alle.

Vaikutustapa

Interferoni-beeta vähentää MS-taudin pahenemisvaiheita, siksi lääkehoito pyritään aloittamaan varhain heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Lääkkeen vaikutustapaa ei täysin tunneta. Interferonit ovat elimistön tuottamia proteiineja, jotka auttavat ehkäisemään puolustusjärjestelmään kohdistuvia hyökkäyksiä, kuten virustulehduksia.

Haittavaikutukset

Hoidon alussa haittavaikutukset ovat yleisiä, mutta yleensä ne häviävät hoidon jatkuessa. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat flunssan kaltaiset oireet ja reaktiot pistoskohdassa.

Jos ilmenee vaahtoavaa virtsaa, uupumusta, turvotusta etenkin nilkoissa ja silmäluomissa ja/tai painon nousua, tulee ottaa välittömästi yhteys lääkäriin. Nämä oireet voivat olla merkkejä mahdollisesta munuaisongelmasta.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttöä ei saa aloittaa raskauden aikana. Hedelmällisessä iässä olevien naisten pitää huolehtia raskauden ehkäisystä hoidon aikana. Lääkettä ei tule käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 25°C. Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Jauhe: väriltään valkoinen tai kellanvalkoinen. Liuotin: kirkas/väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot