Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

metyylifenidaatti

Käyttötarkoitus

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön (ADHD) hoito yli 6-vuotiailla lapsilla ja aikuisilla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Otetaan (yleensä) aamuisin ruokailusta riippumatta. Pitkävaikutteiset säädellysti vapauttavat kapselit niellään kokonaisina vesilasillisen kera. Kapseleita ei saa murskata eikä pureskella rikki.

Tarvittaessa kapseli voidaan avata ja sisältö ripotella löysän ruoan (kylmän, ei lämpimän) päälle. Lääkkeen ja ruuan sekoitus tulee nauttia heti kokonaisuudessaan, eikä sitä pidä säilyttää.

Alkoholia ei tulisi käyttää lääkityksen aikana.

Lääkkeen käyttöä ei saa lopettaa keskustelematta ensin lääkärin kanssa.

Vaikutustapa

Metyylifenidaatti vaikuttaa keskushermoston kautta, mutta tarkkaa vaikutustapaa ei tunneta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat heikentynyt ruokahalu, unettomuus, hermostuneisuus, pääsärky, pahoinvointi ja suun kuivuus. Joskus voi esiintyä myös muita mahavaivoja, nenänielun tulehdusta, painon laskua, kasvun hidastumista, mielialahäiriöitä, vapinaa, liikehäiriöitä, sydänoireita, raajojen kylmyyttä, verenpaineen ja sykkeen muutoksia, yskää, hengenahdistusta, hammaskipua, hampaiden narskuttelua, liikahikoilua, hiustenlähtöä, kutinaa, ihottumaa, kipuja nielussa tai nivelissä, huimausta, uneliaisuutta, kuumetta, janoa tai poikkeavaa käytöstä. Jos ilmenee pitkittyneitä (kesto yli 2 tuntia) ja kivuliaita erektioita, otettava välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Saattaa heikentää ajokykyä. Koneiden käyttöä ja ajamista vältettävä, jos ilmenee ajokykyä heikentäviä vaikutuksia, kuten huimausta, uneliaisuutta tai näköhäiriöitä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 30 °C.

Ulkonäkö

Vaaleanruskea kapseli, jossa merkintä NVR kapselin hattuosassa ja merkintä R40 runko-osassa.

Hinta ja pakkaustiedot