Markkinoija

TAKEDA

Vaikuttava aine

klomifeeni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään naisilla hedelmättömyyden hoitoon tilanteissa, joissa aivolisäkehormonien eli gonadotropiinien pitoisuudet ovat normaalit. Sitä käytetään myös kohdun limakalvon liikakasvusta (hyperplasia cystica glandularis) johtuvissa vuotohäiriöissä.

Lääkettä voidaan antaa myös miehille, jos siittiöiden muodostumisessa on häiriöitä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tavallinen annos naisille on 1-2 tablettia päivässä viiden päivän ajan kuukautiskierron alkupuolella. Tarvittaessa hoito voidaan toistaa useita kiertoja. Miehet ottavat tavallisesti yhden tabletin päivässä useiden kuukausien ajan pitäen välillä parin viikon taukoja.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera.

Vaikutustapa

Klomifeeni lisää aivolisäkehormonien eritystä vaikuttamalla päinvastaisesti estrogeenien kanssa. Naisilla tämä edistää munarakkulan kypsymistä ja munasolun irtoamista (ovulaatio) munasarjoissa. Miehillä aivolisäkehormonien lisääntyminen voimistaa kivesten hormonitoimintaa, jolloin siittiöiden eli siemensolujen tuotanto paranee.

Haittavaikutukset

Yleisiä haittoja ovat kuumat aallot, vatsan tai lantion alueen kivut, pahoinvointi ja oksentelu. Joskus esiintyy rintojen aristusta, epänormaaleja kohtuverenvuotoja, emättimen kuivuutta, painonnousua, päänsärkyä ja lisääntynyttä virtsaamistarvetta.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää, jos epäilee olevansa raskaana. Koska klomifeenia voi erittyä vähän siemennesteeseen, miehen on lopetettava sen käyttö heti, jos kumppanin epäillään olevan raskaana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (+15 - 25 °C).

Ulkonäkö

Vaaleanpunainen, pyöreä, kaksoiskupera tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot