Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

metoprololi, hydroklooritiatsidi

Käyttötarkoitus

Kohonneen verenpaineen hoito tilanteissa, joissa yhtä vaikuttavaa ainetta sisältävillä lääkkeillä paine ei ole alentunut riittävästi.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleisimmin otetaan yksi tabletti vuorokaudessa aamuisin.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti vapauttaa lääkeainetta pitkän ajan kuluessa. Se niellään runsaan nesteen (vähintään puoli lasillista) kera kokonaisena, mieluiten aamiaisen yhteydessä. Sen voi myös jakaa nielemisen helpottamiseksi, mutta osia ei pidä pureskella eikä murskata. Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin. Alkoholi voi voimistaa lääkkeen vaikutusta. Lääkkeen käyttöä ei saa keskeyttää äkillisesti eikä omin päin. Iho on suojattava auringonvalolta ja UV-säteiltä hoidon aikana.

Vaikutustapa

Lääkkeen vaikuttavista aineista metoprololi kuuluu ns. beetasalpaajiin. Metoprololi rauhoittaa sydämen toimintaa, jolloin mm. pulssitiheys harvenee ja verenpaine alenee. Se myös korjaa rytmihäiriöitä ja suojaa sydänlihasta infarktin jälkeen. Hydroklooritiatsidi on nesteenpoistolääke eli diureetti, joka lisää suolan ja veden poistumista munuaisten kautta ja siten alentaa verenpainetta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on väsymys. Joskus voi esiintyä myös päänsärkyä, huimausta, mahavaivoja, hengenahdistusta, sydämen hidaslyöntisyyttä, raajojen kylmyyttä, ja sydämentykytystä. Mahdolliset väsymys ja huimaus voivat heikentää ajokykyä. Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Jos ilmenee epäilyttäviä ihomuutoksia, on otettava heti yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden ja imetyksen aikana vain erityistapauksissa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Keltainen, pyöreä (kaksoiskupera), jakouurteinen tabletti, halkaisija 10 mm, merkintä A/IL.Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot