Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

mefenaamihappo

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään mm. nivelreumaan ja muihin reumatauteihin, nivelrikkoon, vammojen jälkihoitoon, suurten hammasleikkausten yms. jälkihoitoon, kuukautisvaivoihin sekä migreenikohtausten hoitoon. Lääkettä ei suositella alle 14-vuotiaille.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus riippuu sairauden tai oireiden laadusta sekä potilaan iästä ja muista yksilöllisistä ominaisuuksista.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään runsaan nesteen kera ja aterian yhteydessä, etenkin jos lääke tuntuu ärsyttävän mahaa.

Vaikutustapa

Mefenaamihappo rauhoittaa tulehduksellista kipua, jollaista esiintyy mm. reumataudeissa sekä vammojen tai leikkausten jälkeen. Lääkettä käytettäessä kuumotus, turvotus, kipu ja liikearkuus vähenevät. Lääke alentaa myös kuumetta.

Haittavaikutukset

Lääke voi ärsyttää mahaa, jolloin saattaa tulla mm. pahoinvointia, ripulia tai oksentelua. Ripuli lievittyy, kun lääkäri pienentää annostusta tai päättää lopettaa lääkkeen käytön. Allergiaan taipuvaisille voi tulla ihottumaa, nuhaa tai astman kaltaisia oireita. Vatsaoireiden välttämiseksi valmistetta ei tule käyttää samanaikaisesti muiden tulehduskipulääkkeiden tai salisylaattien kanssa. Veren ohennuslääkitystä saavien on otettava huomioon, että Ponstan voi vaikuttaa hyytymisaikaan, jolloin hyytymistä estävän lääkkeen annostusta voi joutua muuttamaan. Tulehduskipulääkkeet lisäävät hieman valtimotukosten vaaraa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei pidä käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Vaaleankeltainen, soikea kalvopäällysteinen tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot