Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

deksametasoni

Käyttötarkoitus

Mm. nivelreuman, selkärankareuman sekä eräiden muiden reumaattisten ja sidekudossairauksien oireiden lievitytys. Se tehoaa myös vaikeisiin astmaoireisiin, hankaliin ihottumiin, verisolujen muodostumisen häiriöihin, joihinkin syöpäkasvaimiin ja munuaissairauksiin sekä erityistilanteessa alentamaan aivojen liian korkeaa painetta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annoksen suuruuteen ja lääkityksen kestoon vaikuttavat mm. sairauden laatu ja vaikeusaste, potilaan ikä sekä haittavaikutusten ilmaantumisraja. Yleensä vältetään pitkään jatkuvaa yhtäjaksoista lääkitystä ja sellaiseen jouduttaessa pyritään selviämään pienimmällä vielä tehoavalla annoksella.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään aterian yhteydessä tai tyhjään mahaan runsaan nesteen kera. Tabletit voidaan puolittaa. Pitkäaikaishoitoa ei pidä omin päin keskeyttää äkillisesti, vaan annosta pienennetään vähitellen, jotta elimistö ehtisi tottua muuttuvaan hormonitasapainoon.

Vaikutustapa

Deksametasoni lievittää erilaisia yliherkkyys- eli allergiaoireita. Se osallistuu myös monin tavoin elimistön puolustuskoneiston toimintaan ja vähentää tulehdusoireita silloin, kun niitä ei aiheuta bakteeri tai muu eliö.

Haittavaikutukset

Koska lääke vaikuttaa varsin laajasti elimistön toimintoihin, voi sillä olla monenlaisia haittavaikutuksiakin. Tavanomaisessa, lyhytaikaisessa käytössä sekä pitkäaikaisessa pienten annosten käytössä haittavaikutukset ovat kuitenkin yleensä vähäisiä. Pitkäaikainen suurehkojen annosten käyttö voi aiheuttaa mm. kasvojen pyöristymistä, ihon ohenemista, haavojen paranemisen hitautta, lihasheikkoutta, luuston haurastumista, mielentilan muutoksia, mahahaavaa sekä silmän- tai verenpaineen kohoamista. Joskus voi esiintyä myös aknea, karvoituksen liikakasvua ja muita iho-oireita. Lääke voi myös häiritä aineenvaihduntaa tai veren sokeritasapainoa sekä vaikuttaa veren hyytymisnopeuteen.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttämisestä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15 – 25 °C).

Ulkonäkö

Valkoinen tai melkein valkoinen, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen tabletti, Ø 7 mm, koodi ORN 34.

Hinta ja pakkaustiedot