Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

asetyylisalisyylihappo

Käyttötarkoitus

Valmistetta käytetään aikuisilla estämään sydän- ja aivoinfarktia tai muunlaista veritulppaa. Lapsilla sitä käytetään pääasiassa nivelreuman hoitoon. Lääkettä suositellaan jatkuvaan käyttöön tai alle 2-vuotiaille vain lääkärin harkinnan mukaan. Asetyylisalisyylihappo on myös kuumelääke, mutta sitä ei suositella tähän alle 16-vuotiaille.

Annostus

Usein lääkäri määrittelee suositeltavan annostuksen lapsille sekä myös aikuisille silloin, kun hoidon tarkoituksena on ehkäistä verisuonitukoksia.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan tyhjään mahaan ja niellään kokonaisina pienen nestemäärän kera.

Vaikutustapa

Asetyylisalisyylihappo on vanhimpia edelleen käytössä olevia lääkeaineita. Se alentaa kuumetta, lievittää särkyä ja vähentää vaurioituneen tai muutoin sairaan kudoksen turvotusta. Se hidastaa myös veren hyytymistä, mihin perustuu sen käyttö veritulppien ehkäisyssä ja niiden jälkihoidossa.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa mahaärsytystä, vatsakipuja ja pahoinvointia, harvemmin suolen verenvuotoa. Mahaärsytystä vähentää Primaspanin lääkemuoto eli enterotabletti, josta vaikuttavaa ainetta vapautuu vasta ohutsuolessa. Jotkut tulevat yliherkiksi lääkkeelle, jolloin ilmaantuu mm. ihottumaa. Aineelle allergiset astmapotilaat voivat saada siitä hengenahdistusta.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei suositella käytettäväksi raskauden alussa eikä sen loppupuolella. Muutaman päivän sisällä ennen laskettua aikaa lääkettä ei pidä ottaa ollenkaan, koska se saattaa mm. pitkittää synnytystä ja hankaloittaa lapsen elimistön kehitystä. Tavanomaisia annoksia käytettäessä voi lääkityksen aikana imettää.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Valkoisia tai melkein valkoisia, pyöreitä, kuperia, kalvopäällystettyjä tabletteja, halkaisijat: 50 mg enterotabl. 6,2 mm, 100 mg enterotabl. 8,2 mm, 250 mg enterotabl. 9,2 mm.

Hinta ja pakkaustiedot