Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

valproiinihappo

Käyttötarkoitus

Epilepsian hoito. Lääke soveltuu sekä kouristuksellisiin että muihin epilepsian muotoihin. Sitä voidaan käyttää myös manian hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan yleensä pienellä annoksella, jota vähitellen kasvatetaan tehoa ja haittavaikutuksia seuraten.

Lääkkeen ottaminen

Enterotabletista vapautuu lääkeainetta vasta suolistossa. Depottabletti vapauttaa lääkeainetta pitkän ajan kuluessa. Entero- ja depottabletit on nieltävä kokonaisina vesilasillisen kera. Tipat voidaan ottaa esimerkiksi hedelmäsoseeseen sekoitettuna tai veden kera. Oraaliliuos voidaan ottaa veden kera. Lääkkeen ottaminen ruokailun yhteydessä voi vähentää mahdollisia mahavaivoja. Alkoholin käyttöä on vältettävä hoidon aikana. Lääkkeen käyttöä ei saa keskeyttää äkillisesti eikä omin päin.

Vaikutustapa

Valproiinihappo vaikuttaa keskushermostoon siten, että epilepsialle ominaiset hallitsemattomat sähköpurkaukset aivoissa estyvät tai vähenevät.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat vapina ja pahoinvointi. Joskus voi esiintyä myös painon muutoksia, mielialan muutoksia, aistiharhoja, ruokahaluttomuutta, keskittymisvaikeuksia, uneliaisuutta, kouristuksia, muistin heikentymistä, päänsärkyä, huimausta, kuuroutta, verenvuotoa, mahavaivoja, ienvaivoja, suutulehdusta, hiustenlähtöä, kynsioireita, yliherkkyysreaktioita tai kuukautiskipuja.

Jos hoidon aikana ilmaantuu mustelmia, itsetuhoajatuksia tai -käyttäytymistä tai maksavauriota edeltäviä oireita (esim. huonovointisuutta, heikkoutta, uneliaisuutta, ruokahaluttomuutta, oksentelua, vatsakipua tai lääkityksen tehon huononemista, kuten epilepsiakohtausten toistumista), on otettava heti yhteys lääkäriin.

Lääke voi etenkin käytön alkaessa heikentää ajokykyä. Tämän vuoksi autolla ajoa on vältettävä, kunnes yksilölliset vaikutukset ovat selvillä.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Oraaliliuos sisältää pienen määrän alkoholia.

Raskaus ja imetys

Raskaaksi tulemista on ehdottomasti vältettävä hoidon aikana. Lääkkeen käytön aikana naispotilaiden on noudatettava yksityiskohtaista raskauden ehkäisyohjelmaa, jonka lääkäri ohjeistaa. 

Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Entertabl: Pakkaus tiiviisti suljettuna, kosteudelta suojassa.Depottabl: Alle 25 °C, kosteudelta suojassa, pakkaus tiiviisti suljettuna.Oraaliliuos: Alle 25 °C, ei saa jäätyä.Tipat: Huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

100 mg enterotabl: Valkoinen tai melkein valkoinen, kupera, jakouurteeton, halk. 7,4 mm.300 mg enterotabl: Valkoinen tai melkein valkoinen, kupera, jakouurteeton, halk. 10,4 mm.500 mg enterotabl: Valkoinen tai melkein valkoinen, kupera, jakouurteeton, halk. 12,4 mm.300 mg depottabl: Valkoinen tai melkein valkoinen, kupera, halk. 12,2-12,8 mm, jakouurteeton.500 mg depottabl: Valkoinen tai melkein valkoinen kapselitabletti (9,9 x 20,8 mm), jakouurteeton.Oraaliliuos: Kirkas, väritön tai hiukan kellertävä liuos.Tipat: Melkein väritön tai väritön kirkas liuos.

Hinta ja pakkaustiedot