Markkinoija

UPJOHN

Vaikuttava aine

pregabaliini

Käyttötarkoitus

Hermovaurion aiheuttamien eli ns. neuropaattisten kipujen hoito. Lisäksi epilesian ja yleistyneen ahdistuneisuushäiriön hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä vuorokausiannos jaetaan kahteen tai kolmeen antokertaan. Lääke on tarkoitettu vain aikuisille.

Lääkkeen ottaminen

Kapseli niellään vesilasillisen kera ruokailusta riippumatta. Oraaliliuos annostellaan pakkauksessa olevan lääkeruiskun avulla. Lääkkeen käyttöä ei saa keskeyttää äkillisesti eikä omin päin. Lääke voi voimistaa alkoholin vaikutuksia eikä sen käytön aikana pitäisi nauttia alkoholia.

Vaikutustapa

Pregabaliini vaikuttaa keskushermostossa, jossa se mm. rauhoittaa yliärtyneitä kipuhermosoluja, vähentää paikallisalkuisia eli partiaalisia epilepsiakohtauksia ja lievittää ahdistuneisuutta. Se auttaa etenkin sellaisissa hermokivuissa, jotka aiheutuvat diabeteksesta, vyöruususta tai selkäydinvammasta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, uneliaisuus ja päänsärky. Joskus voi esiintyä myös nenänielutulehdusta, lisääntynyttä ruokahalua, painonnousua, mielialan muutoksia, sekavuutta, sukupuolivietin heikkenemistä, unettomuutta, muistihäiriöitä, tarkkaavaisuushäiriöitä, väsymystä, tasapainohäiriöitä, tuntohäiriöitä, puhehäiriöitä, vapinaa, näköhäiriöitä, mahavaivoja, lihas- ja niveloireita, suun kuivumista, erektiohäiriöitä, turvotusta, kaatumisia, epänormaalia kävelyä, epätavallista tai humaltunutta oloa. Lääkityksen lopetukseen voi liittyä vieroitusoireita. Mahdolliset uneliaisuus ja huimaus voivat heikentää ajokykyä, joten autolla ajoa on vältettävä, kunnes tiedetään lääkevalmisteen vaikutus ajokykyyn.Jos ilmenee itsetuhoisia ajatuksia tai itsetuhoista käyttäytymistä, tulee ottaa yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa. Hedelmällisessä iässä olevien naisten on käytettävä luotettavaa raskauden ehkäisyä. Lääkettä ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 ºC).

Ulkonäkö

25 mg kaps: valkoinen, kansiosassa mustalla merkintä ’Pfizer’ ja pohjaosassa merkintä ’PGN 25’.75 mg kaps: valko-oranssi, kansiosassa mustalla merkintä ’Pfizer’ ja pohjaosassa merkintä ’PGN 75’.150 mg kaps: valkoinen, kansiosassa mustalla merkintä ’Pfizer’ ja pohjaosassa merkintä ’PGN 150’. 225 mg kaps: valko-vaaleanoranssi, kansiosassa mustalla merkintä ’Pfizer’ ja pohjaosassa merkintä ’PGN 225’.300 mg kaps: valko-oranssi, kansiosassa mustalla merkintä ’Pfizer’ ja pohjaosassa merkintä ’PGN 300’.Oraaliliuos: Kirkas, väritön neste.

Hinta ja pakkaustiedot