Markkinoija

TAKEDA

Vaikuttava aine

alogliptiini, metformiini

Käyttötarkoitus

Tyypin 2 diabeteksen eli sokeritaudin hoito aikuisilla, joilla muut hoitomuodot eivät ole tehonneet riittävästi.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä tabletti kaksi kertaa vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina vesilasillisen kera kaksi kertaa vuorokaudessa aterian yhteydessä. Ruokailu vähentää tablettien aiheuttamia haittavaikutuksia.

Jos annos jää ottamatta, se on otettava niin pian kuin potilas muistaa sen. Kaksinkertaista annosta ei pidä ottaa samaan aikaan. Tällaisessa tapauksessa unohtunut annos jätetään ottamatta.

Vaikutustapa

Valmiste sisältää kahta eri lääkeainetta, jotka yhdessä parantavat sokeritasapainoa tyypin 2 diabeetikoilla. Alogliptiini kuuluu DPP-4-estäjien (dipeptidyylipeptidaasi-4:n estäjät) lääkeryhmään. Alogliptiini suurentaa elimistön insuliinipitoisuutta aterian jälkeen ja pienentää elimistössä olevan sokerin määrää. Meformiini on biguanidi, joka alentaa verensokeria vaikuttamalla maksan toimintaan, lisäämällä sokerin kulkua lihaksiin sekä hidastamalla sokerin imeytymistä suolistosta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä ylähengitystie- ja nenänielutulehduksia, verensokerin liiallista laskua, päänsärkyä, mahavaivoja, kutinaa tai ihottumaa. Verensokerin liiallisen laskun mahdollisuus huomioitava autolla ajettaessa erityisesti, jos käytössä myös pioglitatsoni tai insuliini.

Jos ilmenee hengenahdistusta, alilämpöisyyttä, lihaskramppeja, vatsakipua ja/tai voimattomuutta tai haimatulehduksen oireita (kuten vaikeaa vatsakipua), otettava heti yhteys lääkäriin. 

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

12,5 mg/1000 mg tabl: Hailakan keltainen, pitkulainen (noin 22,3 mm pitkä ja 10,7 mm leveä) kaksoiskupera, toisella puolella on kohokirjaimin "12.5/1000" ja toisella puolella "322M".

Hinta ja pakkaustiedot