Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

sumatriptaani

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään äkillisen migreenikohtauksen hoitoon. Sitä voidaan käyttää sekä ennakko-oireisessa että ennakko-oireettomassa kohtauksessa.

Lääke ei tehoa muuhun päänsärkyyn kuin migreeniin.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääke tulee ottaa mahdollisimman pian sen jälkeen, kun migreenikipu on alkanut. Jos tämä ei ole mahdollista, sen voi ottaa myös myöhemmin kohtauksen aikana. Lääkettä ei yleensä kannata ottaa migreenin ennakko-oireiden eikä auravaiheen aikana, koska se ei estä päänsärkyä.

Samaan migreenikohtaukseen ei saa ottaa toista tablettia, jos ensimmäinen tabletti ei ole auttanut.

Jos vuorokauden sisällä edellisestä jo lievittyneestä kohtauksesta ilmaantuu uusi migreenikohtaus, siihen voi ottaa uuden tabletin sillä ehdolla, että tablettien väliin jää vähintään kaksi tuntia. Jos saman vuorokauden aikana kohtaus uusiutuu toistamiseen, kolmanteen kohtaukseen voi ottaa kolmannen tabletin kunhan tablettien väliin jää taas kaksi tuntia. Yhden vuorokauden aikana uusiutuviin kohtauksiin sumatriptaania voi ottaa enintään kolme kertaa. Enimmäisannosta eli kolme 100 mg:n tablettia vuorokaudessa ei saa ylittää.

Lääkäri ei yleensä määrää lääkettä alle 18-vuotiaille eikä yli 65-vuotiaille.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina veden kera.

Vaikutustapa

Migreeniin liittyvän päänsäryn ajatellaan syntyvän pään alueen verisuonten laajenemisesta ja näiden kivuliaasta tulehduksesta. Sumatriptaani supistaa näitä suonia ja lievittää migreenikohtaukseen liittyvää päänsärkyä ja muita oireita, kuten pahoinvointia ja silmien valonarkuutta.

Sumatriptaanilla ei ole migreenikohtauksia ehkäisevää vaikutusta eikä sitä pidä käyttää oireiden ehkäisyyn.

Haittavaikutukset

Sumatriptaani voi aiheuttaa huimausta, väsymystä, pahoinvointia, tuntohäiriöitä ja voimattomuutta. Joillakin käyttäjillä saattaa ilmetä ohimenevää puristusta ja painontunnetta rintakehän, pään tai yläraajojen alueella ja lyhytaikaista kihelmöintiä tai kuumotusta.

Sumatriptaanilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Sumatriptaanin kanssa ei pidä käyttää samanaikaisesti ergotamiinia sisältäviä migreenilääkkeitä. Lääkettä ei saa käyttää moklobemidi-masennuslääkkeen kanssa.

Ajokyky voi heikentyä lääkkeen aiheuttaman uneliaisuuden tai migreenikohtaukseen liittyvien oireiden vuoksi.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytöstä raskauden aikana tulee neuvotella lääkärin kanssa. Vältä imettämistä 12 tunnin ajan sumatriptaanin ottamisen jälkeen. Näiden 12 tunnin aikana erittynyt rintamaito tulee hävittää.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Pidä läpipainopakkaus ulkopakkauksessa.

Ulkonäkö

50 mg tabletti: Pyöreä, valkoinen, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ‘RDY’ ja toisella ‘292’.

Hinta ja pakkaustiedot