Markkinoija

GILEAD

Vaikuttava aine

kobisistaatti

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään HIV-infektion hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, osana useamman lääkkeen yhdistelmähoitoa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena kerran päivässä ruokailun yhteydessä. Tablettia ei saa pureskella, murskata tai puolittaa. On tärkeää ottaa lääke säännöllisesti, eikä käyttöä saa lopettaa keskustelematta lääkärin kanssa. Jos annos unohtuu ottaa ja muistetaan 12 tunnin kuluessa, annos otetaan mahdollisimman pian ruoan kanssa ja palataan normaaliin annosaikatauluun. Jos kulunut yli 12 tuntia, annos jätetään väliin ja palataan normaaliin annosaikatauluun.

Vaikutustapa

Kobisistaatti vaikuttaa hidastamalla kahden HIV-infektion hoidossa käytettävän lääkkeen (atatsanaviirin ja darunaviirin) hajoamista elimistössä. Kobisistaatti estää näiden lääkeaineiden pilkkoutumiseen osallistuvaa CYP3A-entsyymin toimintaa. Tämän ansiosta atatsanaviiri ja darunaviiri pysyvät elimistössä pidempään ja niiden vaikutus tehostuu. Kobisistaatti ei itse hoida HIV-infektiota vaan sen tehtävä on tehostaa toisten lääkeaineiden vaikutusta elimistössä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi ja ihon ja/tai silmien keltaisuus. Joskus voi esiintyä myös lisääntynyttä ruokahalua, makuhäiriöitä, suun kuivumista, päänsärkyä, huimausta, vatsaoireita, ihottumaa, unihäiriöitä, uneliaisuutta tai uupumusta.

Lääkkeellä on runsaasti yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Kaikkien muiden lääkkeiden käytöstä on keskusteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. 

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää samanaikaisesti atatsanaviirin tai darunaviirin kanssa raskauden aikana. Lääkityksen aikana ei saa imettää, ettei HI-virus tarttuisi imeväiseen maidon välityksellä.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25ºC).

Ulkonäkö

Oranssi, pyöreä, kaksoiskupera tabletti, halkaisijaltaan 10,3 mm, yhdellä puolella merkintä "GSI" ja toisella puolella ei merkintää.

Hinta ja pakkaustiedot