Markkinoija

ROCHE

Vaikuttava aine

sakinaviiri

Käyttötarkoitus

HIV-infektion hoito yhdessä muiden HIV-lääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena nesteen kera ruokailun yhteydessä tai enintään kaksi tuntia aterian jälkeen.

Vaikutustapa

Immuunikatovirus eli HI (= Human Immunodeficiency) -virus aiheuttaa HIV-infektion. Sakinaviiri estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (proteaasin) toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi, ripuli, uupuminen, oksentaminen, ilmavaivat ja vatsakipu. Joskus voi esiintyä myös yliherkkyyttä, diabetesta, unihäiriöitä, huimausta, päänsärkyä, makuhäiriöitä, hermokipua, hengenahdistusta, erilaisia ruoansulatuskanavan oireita, iho-ongelmia, lihaskramppeja sekä voimattomuutta. Sakinaviirilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Tämän takia kaikkien muiden lääkkeiden käytöstä on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Myös ehkäisytablettien teho voi lääkityksen aikana heikentyä.

Raskaus ja imetys

Lääkärin harkinnan mukaan raskauden aikana. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (alle + 25 °C).

Ulkonäkö

Vaalean oranssi/harmaa tai ruskeanoranssi soikea, lieriömäinen, kaksoiskupera tabletti, jossa toisella puolella merkintä "SQV 500" ja toisella puolella "ROCHE".

Hinta ja pakkaustiedot