Markkinoija

ROCHE

Vaikuttava aine

ribaviriini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kroonisen C-hepatiitin eli viruksen aiheuttaman maksatulehduksen hoitoon yhdessä tiettyjen interferonivalmisteiden (interferoni alfa-2a tai peginterferoni alfa-2a) kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi lääkeannos aamuisin ja toinen iltaisin. Hoito saattaa kestää useita kuukausia, eikä lääkitystä pidä lopettaa keskustelematta ensin lääkärin kanssa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina nesteen kera aterian yhteydessä. Tabletteja ei saa rikkoa eikä murskata.

Vaikutustapa

Ribaviriini on viruksiin vaikuttava lääke, joka vähentää interferonien kanssa käytettynä C-hepatiittivirusten määrää elimistössä.

Haittavaikutukset

Hoidon aikana voi ilmaantua monenlaisia haittavaikutuksia, joiden vuoksi hoitoa ei kuitenkaan yleensä jouduta keskeyttämään. Yleisimmät haittavaikutukset ovat anemia, ruokahaluttomuus, masentuneisuus, unettomuus, päänsärky, huimaus, keskittymishäiriöt, hengenahdistus, yskä, mahaoireet, hiustenlähtö, kutina, kuiva iho, lihaskivut, kuume, uupumus ja reaktiot pistoskohdassa. Joskus voi esiintyä myös erilaisia tulehduksia, mielialan vaihtelua, muutoksia laboratoriotutkimuksissa, tuntohäiriöitä, uneliaisuutta, muisti- ja näköhäiriöitä, sydämentykytystä, hengitystieoireita, hikoilua ja impotenssia.Lääkäriin tulee ottaa heti yhteyttä, jos ilmenee vaikeaa rintakipua, pitkään jatkuvaa yskää, epäsäännöllinen pulssi, hengitysvaikeuksia, sekavuutta, masennusta, vaikeaa vatsakipua, verta ulosteissa (tai mustat, tervamaiset ulosteet), vaikeaa nenäverenvuotoa, kuumetta, vilunväristyksiä tai näköhäiriöitä.Väsymys voi ilmetessään heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä ja muissa vastaavissa tilanteissa. Vaikean masennustilan tai muiden psykiatristen oireiden, kuten sekavuuden, vihamielisen käyttäytymisen tai mielialan vaihteluiden ilmaantuessa on otettava yhteyttä lääkäriin.Päihteiden käytöstä on kerrottava lääkärille, koska se voi vaikuttaa hoitoon.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, eli voidaan säilyttää huoneenlämmössä (+15-25°C).

Ulkonäkö

Vaaleanpunainen, litteä, soikea tabletti, jossa merkintä "RIB 200" toisella puolella ja "ROCHE" vastakkaisella puolella.

Hinta ja pakkaustiedot