Markkinoija

ABBVIE

Vaikuttava aine

ribaviriini

Käyttötarkoitus

Aikuisten pitkittyneen C-hepatiitin yhdistelmähoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina kaksi kertaa vuorokaudessa, aamuisin ja iltaisin, ruoan kanssa. Tabletteja ei saa puolittaa eikä murskata.

Jos lääkkeen ottaminen unohtuu, tulee unohtunut annos ottaa heti muistettaessa ja seuraava annos normaaliin tapaan. Kaksinkertaista annosta ei tule ottaa unohtuneen tabletin korvaamiseksi.

Lääkitystä ei saa lopettaa omatoimisesti, vaan hoidon keskeyttäminen tapahtuu aina lääkärin ohjeiden mukaan.

Vaikutustapa

Ribaviriini on viruksia tuhoava lääkeaine, joka estää hepatiitti C-viruksen lisääntymisen. Ribaviriinia käytetään yhdistelmähoitona.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ruokahaluttomuus, mielialan muutokset, unettomuus, päänsärky, huimaus, keskittymiskyvyn heikkeneminen, hengenahdistus, yskä, mahavaivat, iho-oireet, hiustenlähtö, kuume, uupumus, kipu ja jäykkyys. Joskus voi esiintyä myös tulehduksia, sukupuolisen halun vähenemistä, tuntohäiriöitä, pyörtymistä, muistin heikkenemistä, vapinaa, makuhäiriöitä, painajaisia, uneliaisuutta, silmäoireita, tinnitusta, turvotusta, sydämentykytystä, punoitusta, matalaa verenpainetta, nenäoireita, suun kuivumista, suun haavaumia, ikenien verenvuotoa, lisääntynyttä hikoilua, lihasheikkoutta, lihaskouristuksia, impotenssia, kuumia aaltoja, janoa, huonovointisuutta, influenssan oireita tai painon laskua.

Jos ilmenee allergisen reaktion oireita, kuten hengitysvaikeuksia, hengityksen vinkumista, ihon ja limakalvojen äkillistä turvotusta, on ribaviriinihoito keskeytettävä välittömästi ja otettava yhteys lääkäriin. Samoin on välittömästi otettava yhteys lääkäriin, jos esiintyy voimakasta rintakipua, jatkuvaa yskää, epäsäännöllistä sydämensykettä, sekavuutta, masennusta, voimakasta vatsakipua, veristä tai mustaa tervamaista ulostetta, vaikeaa nenäverenvuotoa, kuumetta tai vilunväreitä ja näköhäiriöitä.

Hammashygieniaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Joskus haittavaikutuksena esiintyvän oksentelun jälkeen suu on huuhdeltava perusteellisesti.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden aikana. Naispotilaan on huolehdittava erittäin tarkasti tehokkaasta ehkäisystä ja vältettävä raskaaksi tulemista hoidon aikana ja neljä kuukautta hoidon päättymisen jälkeen.Miespotilaiden naiskumppanien on huolehdittava erittäin tarkasti tehokkaasta ehkäisystä ja vältettävä raskaaksi tulemista kumppanin hoidon aikana ja seitsemän kuukauden ajan hoidon päättymisen jälkeen. Jos naiskumppani on raskaana, miesten on käytettävä kondomia.

Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C). Pidä pullo hyvin suljettuna kosteudelta suojattuna.

Ulkonäkö

Jakouurteeton sininen, kapselinmuotoinen, koko 12,0 mm x 6,0 mm, toisella puolella merkintä "3RP" ja toisella puolella "200".

Hinta ja pakkaustiedot