Markkinoija

ABBVIE

Vaikuttava aine

ritonaviiri

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään HIV-infektion hoitoon yhdessä muiden HIV-lääkkeiden kanssa. Se soveltuu aikuisille, nuorille ja yli 2-vuotiaille lapsille.

Annostus

Lääkäri määrää annostuksen.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina ruoan kanssa. Niitä ei saa pureskella, jakaa eikä murskata.

Vaikutustapa

Ritonaviiri on viruslääke, joka kuuluu proteaasi-nimisen entsyymin estäjiin. Immuunikatovirus eli HI (= Human Immunodeficiency) -virus aiheuttaa HIV-infektion. Ritonaviiri estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (proteaasin) toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa usein vatsakipua oksentelua, ripulia, pahoinvointia, ihottumaa, heikotusta, yskää, huimausta, lihas-ja nivelkipuja ja päänsärkyä. Se voi aiheuttaa myös turvotuksia, uniongelmia, ahdistuneisuutta, näön hämärtymistä, kuumetta, pistelyä tai tunnottomuutta käsissä, jaloissa, suussa tai huulien ympäristössä taikka pahaa makua suussa.

Ritonaviirilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Tämän takia kaikkien muiden lääkkeiden käytöstä on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Lääkettä käyttävät naiset eivät saa imettää.

Säilytys

Ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Valkoinen, soikea, tablettiin on merkitty Abbottin logo ja ”NK”.

Hinta ja pakkaustiedot