Markkinoija

BIOCODEX

Vaikuttava aine

metyylifenidaatti

Käyttötarkoitus

Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriön (ADHD) hoito yli 6-vuotiailla lapsilla, nuorilla ja aikuisilla. Ennen hoidon aloittamista lääkäri varmistuu siitä, että kyse on juuri kyseisestä ongelmasta, ja että lääkitys on siihen soveltuva hoitokeino. Lääkettä ei saa käyttää normaalien väsymystilojen ehkäisyyn eikä hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. 

Lääkkeen ottaminen

Kapselit otetaan aterian yhteydessä tai aterian jälkeen, ei saa ottaa tyhjään mahaan. Lapset ottavat kapselit aamulla aamiaisen yhteydessä tai sen jälkeen. Aikuiset ottavat kapselit aamulla ja lounasaikaan aterian yhteydessä tai sen jälkeen. Kapseli on nieltävä kokonaisena, eli sitä ei saa murskata eikä pureskella rikki. Vaihtoehtoisesti se voidaan avata ja kapselin sisältö sekoittaa pieneen määrään (ruokalusikalliseen) omenasosetta tai jugurttia, joka on otettava heti eikä sitä saa säilyttää myöhempää käyttöä varten. Omenasoseeseen tai jugurttiin sekoitettujen rakeiden ottamisen jälkeen on juotava nestettä, esim. vettä. Tämän lisäksi on syötävä myös normaali ateria. Kapselien sisältöä ei saa pureskella eikä murskata. 

Alkoholin käyttöä on vältettävä hoidon aikana.

Vaikutustapa

Metyylifenidaatti on keskushermoston toimintaa kiihdyttävä lääke eli stimulantti. Se kuitenkin vaikuttaa ylivilkkaan potilaan aivoissa rauhoittavasti, mutta sen tarkkaa vaikutustapaa ylivilkkauden hoidossa ei tunneta. Lääke parantaa tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä sekä vähentää impulsiivista käyttäytymistä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat unettomuus, hermostuneisuus, sydämentykytys ja päänsärky. Joskus voi esiintyä myös nenänielun tulehdusta, ruokahaluttomuutta, painon laskua, verenpaineen muutoksia, mielialamuutoksia, hampaiden narskuttelua, huimausta, liikehäiriöitä, uneliaisuutta, rytmihäiriöitä, yskää, nielun ja kurkunpään kipua, nivelkipua, kuumetta, mahavaivoja, suun kuivumista, kutinaa, hiustenlähtöä, ihottumaa, liikahikoilua tai lievää pituus- tai painonkehityksen hidastumista lapsilla. Jos esiintyy pitkittyneitä (kesto yli 2 tuntia) ja kivuliaita erektioita, on otettava heti yhteyttä lääkäriin.

Saattaa heikentää ajokykyä. Koneiden käyttöä ja ajamista vältettävä, jos ilmenee ajokykyä heikentäviä vaikutuksia, kuten huimausta, uneliaisuutta tai näköhäiriöitä.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 30 °C, alkuperäispakkauksessa, kosteudelta suojassa.

Ulkonäkö

5 mg kaps: Valkoinen läpikuultamaton kapselin runko-osa / valkoinen läpikuultamaton kansiosa (15,9 mm) sisältäen valkoisia ja sinisiä rakeita. 10 mg kaps: Valkoinen läpikuultamaton kapselin runko-osa / malvanvärinen läpikuultamaton kansiosa (15,9 mm) sisältäen valkoisia ja sinisiä rakeita. 20 mg kaps: Malvanvärinen läpikuultamaton kapselin runko-osa / malvanvälinen läpikuultamaton kansiosa (15,9 mm) sisältäen valkoisia ja sinisiä rakeita. 30 mg kaps: Vaaleanharmaa läpikuultamaton kapselin runko-osa / tummanvioletti läpikuultamaton kansiosa (15,9 mm) sisältäen valkoisia ja sinisiä rakeita. 40 mg kaps: Harmaa läpikuultamaton kapselin runko-osa / tummanvioletti läpikuultamaton kansiosa (18,0 mm) sisältäen valkoisia ja sinisiä rakeita. 50 mg kaps: Violetti läpikuultamaton kapselin runko-osa / tummanvioletti läpikuultamaton kansiosa (18,0 mm) sisältäen valkoisia ja sinisiä rakeita. 60 mg kaps: Tummanvioletti läpikuultamaton kapselin runko-osa / tummanvioletti läpikuultamaton kansiosa (19,4 mm) sisältäen valkoisia ja sinisiä rakeita.

Hinta ja pakkaustiedot