Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

siklosporiini

Käyttötarkoitus

Elinsiirtojen jälkeen siirrettyyn elimeen kohdistuvan hylkimisreaktion estäminen. Voidaan käyttää myös joidenkin autoimmuunisairauksien (esim. eräät silmäsairaudet, ihotaudit, munuaissairaudet ja nivelreuma) hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkkeen voi ottaa aterioinnista riippumatta. Kapselit niellään kokonaisina. Kapselin saa irrottaa pakkauksesta vasta kun se aiotaan ottaa. Kapselissa on erityinen ominaishaju.

Oraaliliuos annostellaan pakkauksessa olevan annosteluruiskun avulla. Lääkärin määräämä määrä oraaliliuosta vedetään ruiskuun ja kaadetaan lasiin, jossa on appelsiini- tai omenamehua tai jotain muuta kylmää juomaa. Greippimehua ei pidä käyttää, koska se voi muuttaa siklosporiinin tehoa. Juoma sekoitetaan hyvin ja juodaan välittömästi. Annosteluruiskulla ei saa koskea laimennusjuomaan. Käytön jälkeen annosteluruiskun ulkopuoli pyyhitään kuivalla pyyhkeellä. Annosteluruiskua ei saa huuhtoa vedellä.

Vaikutustapa

Siklosporiini hillitsee elimistön immuuni- eli puolustusjärjestelmän toimintaa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat vapina, päänsärky, verenpaineen kohoaminen, ihokarvojen lisääntyminen ja munuaisten toimintahäiriöt. Joskus voi ilmetä myös verensokerin kohoamista, ruokahaluttomuutta, kouristuksia, tuntoaistimushäiriötä, kasvojen ja kaulan punoitusta, mahavaivoja, aknea, lihaskipua ja -kouristuksia, kuumetta tai väsymystä.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Kapselit: Huoneenlämmössä, alle 25 °C. Säilytyslämpötilan kohoaminen enintään 3 kuukauden ajaksi korkeintaan 30 °C, ei vaikuta haitallisesti lääkevalmisteen laatuun. Säilytys läpipainopakkauksessa käyttämiseen asti.Oraaliliuos: 15 - 30 °C, mieluiten enintään 1 kuukauden ajan alle 20 °C:ssa, koska alle 20 °C:ssa valmiste saattaa hyytelöityä, mikä kuitenkin häviää lämpötilan noustessa korkeintaan 30 °C:een. Oraaliliuos tulee käyttää 2 kuukauden kuluessa avaamisesta.

Ulkonäkö

25 mg: Sinisenharmaa, soikea, pehmeä liivatekapseli, tunnus ”NVR” ja ”25 mg” punaisella.50 mg: Keltaisenvalkoinen, pitkulainen, pehmeä liivatekapseli, tunnus ”NVR” ja ”50 mg” punaisella.100 mg: Sinisenharmaa, pitkulainen, pehmeä liivatekapseli, tunnus ”NVR” ja ”100 mg” punaisella.Oraaliliuos: Kirkas, heikosti keltainen tai kellertävänruskea liuos.

Hinta ja pakkaustiedot