Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

amlodipiini, valsartaani, hydroklooritiatsidi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kohonneen verenpaineen hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Otetaan ruokailusta riippumatta. Tabletit tulee niellä kokonaisina veden kanssa aina samaan aikaan päivästä, mieluiten aamuisin.

Vaikutustapa

Amlodipiini, valsartaani ja hydroklooritiatsidi alentavat eri tavoin verenpainetta ja voimistavat toistensa vaikutusta:

  • Verisuonten seinämän lihassolut tarvitsevat pieniä määriä kalsiumia, jotta verisuonet pystyvät supistumaan. Amlodipiini estää kalsiumin virtauksen lihassolujen sisään. Näin verisuonet laajenevat ja verenpaine alenee.
  • Angiotensiini on veressä esiintyvä aine, joka supistaa verisuonia ja säätelee elimistön suolatasapainoa. Valsartaani estää angiotensiinin vaikutuksia, jolloin verisuonet laajenevat ja verenpaine laskee.
  • Hydroklooritiatsidi poistaa elimistöstä suolaa ja nestettä ja alentaa näin verenpainetta. Se vähentää myös mahdollisesti esiintyvää turvotusta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ihon ja kasvojen punoitus, päänsärky, sydämentykytys, huimaus ja väsymys. Joskus voi esiintyä myös veren kaliumpitoisuuden nousua, nilkkojen turvotusta tai vähäistä ienten paksuuntumista.

Lääkkeen sisältämä hydroklooritiatsidi saattaa suurentaa ihosyövän riskiä. Iho tulisi tutkia säännöllisesti ja lääkärille pitää ilmoittaa viipymättä uusista ihomuutoksista. Iho tulisi suojata auringonvalolta ja UV-säteilyltä.

Yhteiskäytöstä muiden lääkkeiden kanssa kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Alkoholi saattaa voimistaa haitallisesti lääkkeen vaikutusta, mikä voi aiheuttaa huimausta.

Hoidon alussa mahdollinen huimaus voi haitata autolla ajoa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 30 °C, alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

5 mg/160 mg/12,5 mg tabletti: Valkoinen, soikeahko, kaksoiskupera, viistoreunainen, toisella puolella merkintä ”NVR”, toisella puolella ”VCL”.10 mg/160 mg/12,5 mg tabletti: Vaaleankeltainen, soikeahko, kaksoiskupera, viistoreunainen, toisella puolella merkintä ”NVR”, toisella puolella ”VDL”.10 mg/320 mg/25 mg tabletti: Ruskeankeltainen, soikeahko, kaksoiskupera, viistoreunainen, toisella puolella merkintä ”NVR” , toisella puolella ”VFL”.

Hinta ja pakkaustiedot