Markkinoija

JANSSEN-CILAG

Vaikuttava aine

norgestimaatti, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tabletteja otetaan 28 vrk:n jaksoissa ilman taukoa; ensin otetaan 21 päivän ajan päivittäin yksi sininen tabletti, joka sisältää hormoneja, ja sen jälkeen seitsemänä päivänä tummanvihreä tabletti, jossa ei ole varsinaisia vaikuttavia aineita. 

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera, joka päivä samaan aikaan. Pakkauksessa on yksityiskohtaiset ohjeet lääkkeen käyttöä varten.

Ehkäisyteho voi heiketä, jos sinisen tabletin ottaminen viivästyy yli 12 tuntia. Myös oksentelu ja ripuli voivat heikentää tablettien ehkäisysuojaa. Näistä on tarkemmat ohjeet pakkausselosteessa.

Maksaläiskien muodostumiselle taipuvaisten on vältettävä aurinkoa ja UV-säteilyä käytön aikana. 

     Vaikutustapa

     Norgestimaatti ja etinyyliestradiolia estävät munasolun irtoamisen munasarjoista. Lisäksi ne muuttavat kohdunkaulan liman paksummaksi, minkä vuoksi siittiöiden on vaikeampi päästä kohtuun. 

     Haittavaikutukset

     Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, mahavaivat ja vuotohäiriöt. Joskus voi esiintyä myös virtsatie- tai emätintulehduksia, yliherkkyyttä, nesteen kertymistä elimistöön, mielialan muutoksia, unettomuutta, migreeniä, huimausta, aknea, ihottumaa, lihaskouristuksia, raaja- tai selkäkipua, rintarauhaskipua, rintakipua, turvotusta, heikotusta tai painon nousua. 

     Jos ilmenee hengenahdistusta, nopeutunutta hengitystä, äkillistä yskää, pistävää rintakipua, vaikeaa pyörrytystä, nopeaa tai epäsäännöllistä sydämen sykettä tai jalan turvotusta, kipua, lisääntynyttä lämmöntunnetta, ihon värin muutoksia tai punoitusta on otettava heti yhteyttä lääkäriin. Lääkäriin on otettava välittömästi yhteyttä myös, jos esiintyy rintakipua, epämiellyttävää oloa, puristuksen tunnetta rinnassa, käsivarressa tai rintalastan takana, ruoansulatushäiriöitä, paineen, painon, tukehtumisen tai täysinäisyyden tunnetta, hikoilua, pahoinvointia, oksentelua, huimausta, voimakasta heikkouden tunnetta, ahdistuneisuutta, kasvojen, käsivarren tai jalan äkillistä tunnottomuutta tai heikkoutta, äkillistä kävelyn vaikeutumista, tasapainon tai koordinaatiokyvyn menetystä, äkillistä sekavuutta, puhe- tai ymmärtämisvaikeuksia, äkillistä näön heikentymistä, tajunnan menetystä tai äkillistä, voimakasta tai pitkittynyttä päänsärkyä, jonka syytä ei tiedetä. Lisäksi tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin, jos ilmenee mielialamuutoksia tai masentuneisuutta.

     Raskaus ja imetys

     Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

     Säilytys

     Alle 30 °C.

     Ulkonäkö

     Sininen tabl: Sininen, pyöreä, kaksoiskupera, toiselle puolelle painettu ˮO 250ˮ ja vastakkaiselle puolelle ˮ35ˮ.Tummanvihreä tabl: Tummanvihreä, pyöreä, kaksoiskupera, toiselle puolelle painettu ˮO-Mˮ ja vastakkaiselle puolelle ˮPˮ.

     Hinta ja pakkaustiedot