Markkinoija

NICONOVUM

Vaikuttava aine

nikotiini

Käyttötarkoitus

Tupakoinnin lopettamisen tukihoito. Lääke on itsehoidossa tarkoitettu yli 18-vuotiaille.

Annostus

Valmisteen vahvuus valitaan nikotiiniriippuvuuden perusteella: lievä riippuvuus (päivän ensimmäinen savuke yli puoli tuntia heräämisen jälkeen) = 2 mg imeskelytabletti, voimakas riippuvuus tai 2 mg vahvuus ei ole riittänyt = 4 mg imeskelytabletti.

Aluksi voidaan ottaa yksi imeskelytabletti 1–2 tunnin välein. Tavanomainen annos on 8−12 imeskelytablettia vuorokaudessa. Enimmäisvuorokausiannos on 15 kappaletta 4 mg:n tabletteja tai 24 kappaletta 2 mg:n tabletteja.

Hoidon kesto on yksilöllinen, mutta suositus on vähintään 3 kuukautta, minkä jälkeen imeskelytablettien määrää on vähennettävä. Hoito lopetetaan, kun annos on pienennetty 1-2 imeskelytablettiin päivässä. Imeskelytabletteja ei suositella käytettäväksi yli puolta vuotta. Jotkut tupakoinnin lopettaneista saattavat tarvita pitempiaikaista hoitoa tupakoinnin uudelleen aloittamisen välttämiseksi. Käyttämättä jääneet imeskelytabletit on syytä säilyttää, sillä tupakanhimo voi palata yllättäen.

Valmisteita voidaan käyttää myös tupakoinnin lopettamiseen vähentämisen kautta. Silloin imeskelytabletteja käytetään tupakointijaksojen välillä tupakoimattomien jaksojen pidentämiseksi tarkoituksena vähentää tupakointia niin paljon kuin mahdollista. Jos päivittäin poltettujen savukkeiden määrä ei ole vähentynyt kuuden viikon kuluttua, on käännyttävä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Tupakoinnin lopettamista on yritettävä niin pian kuin tupakoitsija tuntee olevansa valmis siihen, mutta ei myöhemmin kuin 6 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Jos lopettaminen ei ole mahdollista 9 kuukauden kuluessa hoidon aloittamisesta, on käännyttävä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.

Lääkkeen ottaminen

Imeskelytabletti laitetaan suuhun ja sen annetaan liueta. Imeskelytablettia siirretään suussa säännöllisin välein puolelta toiselle, kunnes se on kokonaan liuennut (noin 10–15 minuutin ajan). Imeskelytabletteja ei saa pureskella eikä niellä kokonaisena. Syömistä ja juomista on vältettävä, kun imeskelytabletti on suussa. Suun pH-arvoa alentavat juomat, kuten kahvi, hedelmämehu tai virvoitusjuomat, saattavat vähentää nikotiinin imeytymistä suusta. Näitä juomia on vältettävä 15 minuutin ajan ennen imeskelytabletin ottamista.

Vaikutustapa

Nikotiinivalmisteiden avulla nikotiinin pitoisuus elimistössä nostetaan tasolle, jolla tupakoinnin lopettamiseen liittyvät vieroitusoireet helpottuvat tai pysyvät poissa. Nikotiinivalmisteita käytettäessä monet tupakan savun terveydelle haitalliset aineet, kuten terva ja häkä, jäävät pois. Imeskelytabletista nikotiini imeytyy suun limakalvon kautta verenkiertoon.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä huimausta, päänsärkyä, mahavaivoja sekä suun tai kurkun ärsytystä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Alkuperäispakkauksessa, valolta suojassa. Ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Sininen pyöreä tabletti, jossa on kaaren muotoinen merkintä. Tabletin koko noin 19 x 7 mm.

Hinta ja pakkaustiedot