Markkinoija

UPJOHN

Vaikuttava aine

alpratsolaami

Käyttötarkoitus

Ahdistuneisuuden ja tuskaisuuden lievittäminen sekä paniikkihäiriöiden hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Depottabletit niellään kokonaisina vesilasillisen kera. Niitä ei saa pureskella, murskata eikä halkaista. Depottabletti vapauttaa lääkeainetta pitkän ajan kuluessa. Alkoholin käyttöä on vältettävä hoidon aikana. Hoito lopetetaan annosta vähitellen pienentämällä.

Vaikutustapa

Alpratsolaami kuuluu bentsodiatsepiinijohdoksiin. Se vaikuttaa aivoissa siten, että se rauhoittaa ja vähentää ahdistusta ja tuskaisuutta. Alpratsolaamilla on myös lihaksia rentouttavaa sekä väsyttävää vaikutusta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat väsymys, masentuneisuus, ärtyvyys, haparointi, muistin huononeminen, puheen puuroutuminen, huimaus, päänsärky, ummetus, voimattomuus ja suun kuivuminen. Joskus voi esiintyä myös muita mielialan muutoksia, mahavaivoja, vähentynyttä ruokahalua, seksuaalisen toiminnan muutoksia, unettomuutta, näön hämärtymistä, tasapaino- tai koordinaatiohäiriöitä, keskittymisvaikeuksia, vapinaa, ihotulehduksia tai painon muutoksia. Alpratsolaami voi heikentää ajokykyä ja koneiden käyttökykyä. Lääkkeen päivittäinen pitkään jatkunut käyttö voi johtaa riippuvuuteen.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Lääkkeen käyttöä ei suositella imetyksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15−25 °C).

Ulkonäkö

0,5 mg tabl: Sininen, pyöreä depottabletti, jossa on merkintä ’P&U 57’. 1 mg tabl: Valkoinen, pyöreä depottabletti, jossa on merkintä ’P&U 59’. 2 mg tabl: Sininen, viisikulmainen depottabletti, jossa on merkintä ’P&U 66’.

Hinta ja pakkaustiedot