Markkinoija

NOVO NORDISK

Vaikuttava aine

aspartinsuliini

Käyttötarkoitus

Diabeteksen hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Insuliinin annostus on yksilöllistä. Annosten suuruus ja määrä vaihtelevat riippuen mm. sairauden vaikeudesta, ruokavaliosta ja liikunnan määrästä.

Lääkkeen ottaminen

Lääke pistetään yleensä ihon alle vatsan alueelle tai olkavarteen 0-2 minuuttia ennen ateriaa tai enintään 20 minuuttia aterian aloittamisen jälkeen. Lääkettä voidaan antaa myös jatkuvana infuusiona pumppujärjestelmän kautta. Terveydenhuollon ammattilainen voi myös antaa lääkkeen suoneen. Tarkemmat käyttöohjeet löytyvät pakkausselosteesta.

Vaikutustapa

Diabetes on sairaus, jossa haima ei tuota riittävästi insuliinia. Insuliinia tarvitaan siihen, että ravintoaineista elimistössä pilkottu sokeri pystyy siirtymään verenkierrosta lihas- ja aivosolujen käyttöön. Näin veren sokeri- eli glukoosipitoisuus laskee. Insuliini vaikuttaa myös maksassa ja vähentää glukoosin tuotantoa. Pistoksena annettu insuliini korvaa puuttuvan insuliinihormonin. Fiasp on pikavaikutteinen aspartinsuliini.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on hypoglykemia eli liiallinen verensokerin lasku. Joskus voi esiintyä myös allergisia iho-oireita tai pistoskohdan reaktioita. Lievän hypoglykemian varalta on pidettävä mukana esim. sokeripaloja tai keksejä. Verensokerin liiallinen lasku voi heikentää keskittymis- ja reaktiokykyä, mikä voi aiheuttaa vaaraa autolla ajettaessa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana, mutta annostelua voidaan joutua muuttamaan.

Säilytys

Jääkaapissa (2-8 °C). Ei saa jäätyä. Ei saa säilyttää liian lähellä jääkaapin kylmälevyä.

Liuos esitäytetyssä kynässä: Valmiste suojattava valolta pitämällä kynän suojus paikallaan. Avaamisen jälkeen säilytetään alle 30 °C tai jääkaapissa (2-8 °C). Käytettävä 4 viikon sisällä ensimmäisestä avaamisesta.Liuos sylinteriampullissa: Ulkopakkauksessa, valolta suojassa. Avaamisen jälkeen säilytetään alle 30 °C, ei jääkaapissa. Käytettävä 4 viikon sisällä ensimmäisestä avaamisesta.Liuos injektiopullossa: Ulkopakkauksessa, valolta suojassa. Avaamisen jälkeen säilytetään alle 30 °C tai jääkaapissa (2-8 °C). Käytettävä 4 viikon sisällä ensimmäisestä avaamisesta.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön vesiliuos.

Hinta ja pakkaustiedot