Markkinoija

VERMAN

Vaikuttava aine

nikotiini

Käyttötarkoitus

Tupakoinnin lopettamisen tukihoito. Lääke on itsehoidossa tarkoitettu yli 18-vuotiaille.

Annostus

Hoidon alkaessa tupakointi on lopetettava kokonaan tai lääkettä ei kannata käyttää.

Valmisteen vahvuus valitaan nikotiiniriippuvuuden perusteella: yli 20 savuketta vuorokaudessa polttaville tai jo aiemmin 2 mg:n annoksella tupakoinnin lopettamisessa epäonnistuneille suositellaan hoidon aloittamista 4 mg:n vahvuisella purukumilla. Muissa tapauksissa suositellaan käytettäväksi 2 mg:n purukumia. Hoidon alussa voidaan ottaa yksi purukumi 1 - 2 tunnin välein. Tavallisesti 8 - 12 purukumia vuorokaudessa on riittävä annos. Enimmäisannos 2 mg:n purukumeille on 24 purukumia vuorokaudessa ja 4 mg:n purukumeille 12 purukumia vuorokaudessa.

Hoidon kesto on yksilöllinen, mutta suositus on vähintään 3 kuukautta, minkä jälkeen purukumien määrää on vähennettävä. Hoito tulee lopettaa, kun annos on pienennetty 1-2 lääkepurukumiin päivässä. Jos tupakoinnin lopettaminen ei ole onnistunut 6 kk valmisteen käytön jälkeen, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Valmisteita voidaan käyttää myös tupakoinnin lopettamiseen vähentämisen kautta. Silloin purukumeja tulee käyttää tupakointijaksojen välillä tupakoimattomien jaksojen pidentämiseksi tarkoituksena vähentää tupakointia niin paljon kuin mahdollista. Jos päivittäin poltettujen savukkeiden määrä ei ole vähentynyt kuuden viikon kuluttua, tulee kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Tupakoinnin lopettamista on yritettävä niin pian kuin tupakoitsija tuntee olevasi siihen valmis, mutta viimeistään 4 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Nikotiinipurukumien määrää on vähennettävä asteittain esimerkiksi 1 purukumilla 2 - 5 vuorokauden välein. Jos vakava tupakoinnin lopettamisyritys ei onnistu 4 kuukauden kuluessa, sinun on syytä kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.

Lääkkeen ottaminen

Purukumia pureskellaan hitaasti noin 30 minuuttia siten, että pureskelu keskeytetään, kun suussa on voimakas maku. Purukumin annetaan odottaa poskessa, kunnes maku heikkenee. Tämän jälkeen jatketaan jaksoittaista pureskelua. Liian nopea pureskelu voi aiheuttaa närästystä ja hikkaa.

Kahvi, happamat juomat ja virvoitusjuomat voivat vähentää nikotiinin imeytymistä. Näiden juomien nauttimista tulee välttää 15 minuutin ajan ennen purukumin käyttöä.

Vaikutustapa

Nikotiinivalmisteiden avulla nikotiinin pitoisuus elimistössä nostetaan tasolle, jolla tupakoinnin lopettamiseen liittyvät vieroitusoireet helpottuvat tai pysyvät poissa. Nikotiinivalmisteita käytettäessä monet tupakan savun terveydelle haitalliset aineet, kuten terva ja häkä, jäävät pois. Purukumista nikotiini imeytyy suun limakalvon kautta verenkiertoon.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä päänsärkyä, huimausta, mahavaivoja, nikotuksia sekä suun ja kurkun alueen oireita.Aikuiselle tarkoitettu nikotiiniannos voi aiheuttaa pikkulapselle myrkytyksen, joten on tärkeää säilyttää valmisteet aina poissa lasten ulottuvilta ja näkyviltä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Fruit 2 mg, 4 mg ja Mint 2 mg, 4 mg: Valkoinen tai kellertävä, hieman kupera, suorakulmion muotoinen purukumi, joka on kooltaan noin 18 x 12 x 5 mm.

Hinta ja pakkaustiedot