Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

kalsiumkarbonaatti, kalsium

Käyttötarkoitus

Kalsiumin puutteen ehkäisy ja hoito. Osteoporoosin ehkäisy ja hoito, riisitaudin ja aikuisten luiden pehmenemisen hoito.

Annostus

Tavanomainen annos on yksi poretabletti kerran päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Poretabletti liuotetaan noin kahteen desilitraan vettä ennen nauttimista. Juoma juodaan tämän jälkeen heti joko aterian yhteydessä tai tyhjään vatsaan.

Kalsium saattaa huonontaa joidenkin muiden lääkkeiden imeytymistä, jolloin kalsiumvalmiste tulee ottaa niistä erillään. Tämä koskee muun muassa tetrasykliini-antibiootteja ja luukadon ehkäisyyn ja hoitoon käytettyjä bisfosfonaatteja. Lääkäri ja apteekki antavat tästä tarkempia ohjeita, ja niitä on myös pakkausselosteessa. Joidenkin ruoka-aineiden, kuten pinaatin ja raparperin sekä kokojyvätuotteiden nauttiminen saattaa vähentää kalsiumin imeytymistä.

Vaikutustapa

Kalsium on välttämätön hivenaine, jota tarvitaan erityisesti luuston aineenvaihduntaan ja luukudoksen muodostamiseen. Kalsium osallistuu monin tavoin muutenkin elimistön toimintojen säätelyyn. Kalsiumia sisältäviä valmisteita käytetään turvaamaan sen lisääntynyttä tarvetta esimerkiksi raskauden aikana, imetysaikana ja lapsilla kasvuiässä. Kalsiumvalmisteilla täydennetään osteoporoosin eli luukadon muuta lääkehoitoa. Riisitautia ja kalsiumin niukkuudesta johtuvaa osteomalasiaa hoidetaan kalsiumilla.

Haittavaikutukset

Tavanomaisina annoksina lääke ei aiheuta haittavaikutuksia. Joskus harvoin on ilmaantunut mm. erilaisia vatsavaivoja.

Raskaus ja imetys

Lääkettä voi suositeltuina annoksina käyttää myös raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä kalsiumin puutteen hoitoon.

Säilytys

Pidä putki tiiviisti suljettuna. Säilytä alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä, litteäsivuinen, viistoreunainen ja appelsiinintuoksuinen poretabletti.

Hinta ja pakkaustiedot