Markkinoija

MYLAN FINLAND

Vaikuttava aine

ketiapiini

Käyttötarkoitus

Skitsofrenian ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoito ja uusiutumisen esto. Ei alle 18 vuotiaille.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan useimmiten pienellä annoksella, jota vähitellen kasvatetaan tehoa ja haittavaikutuksia seuraten. Lääkkeen käyttöä ei tule loppettaa äkillisesti.

Lääkkeen ottaminen

Lääke otataan kokonaisena veden kanssa ruokailusta riippumatta. Mikäli lääkettä otataan kerran päivässä, se otetaan nukkumaan mentäessä. Greippimehua ei pidä ottaa samanaikaisesti lääkkeen kanssa. Alkoholia tulee käyttää lääkityksen aikana varoen. Lääkkeen vaikutuksen alkamiseen kuluu yleensä kaksi viikkoa.

Vaikutustapa

Ketiapiini kuuluu epätyypillisiksi antipsykooteiksi kutsuttujen lääkeaineiden ryhmään. Lääke vaikuttaa aivoissa pääasiassa serotoniini- ja dopamiini-nimisten välittäjäaineiden toimintaan. Se lievittää harhaisuutta ja muita psykoottisia oireita, mutta ilmeisesti aiheuttaa suhteellisen vähän psykoosilääkkeille ominaisia haittavaikutuksia, kuten äkillisiä lihasnykäyksiä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat uneliaisuus, huimaus, päänsärky, suun kuivuminen, painon nousu ja tahattomat liikehäiriöt. Joskus voi esiintyä myös sydämen tiheälyöntisyyttä, pyörtymistä, nuhaa, ruoansulatushäiriöitä, lievää voimattomuutta ja turvotuksia.

Etenkin ensimmäisten hoitoviikkojen aikana ilmenevä lievä uneliaisuus lievittyy tai poistuu hoidon jatkuessa. Uneliaisuus heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä. Hoidon aikana on kiinnitettävä huomiota hyvään suuhygieniaan mahdollisen suun kuivumisen vuoksi.

Lääkehoidon alkuvaiheeseen voi liittyä suurentunut itsetuhoisuuden vaara; mikäli mahdollinen masennus pahenee, itsemurhakäyttäytyminen tai -ajatukset lisääntyvät tai ilmenee outoa käytöstä, on otettava välittömästi yhteyttä lääkäriin. Ota yhteys lääkäriin myös mikäli ilmenee kuumetta, flunssan kaltaisia oireita, kurkkukipua tai jokin muu infektio, tai ummetusta ja pitkään jatkunutta vatsakipua tai ummetusta, joka ei ole parantunut hoidolla .

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

25 mg tabletit: Persikanvärinen, pyöreä, kaksoiskupera tabletti, jonka toiselle puolelle on kaiverrettu Q.

100 mg tabletit: Keltainen, pyöreä, kaksoiskupera tabletti, jonka toiselle puolelle on kaiverrettu Q ja 100.

300 mg tabletit: Valkoinen, kapselinmuotoinen, kaksoiskupera tabletti, jonka toiselle puolelle on kaiverrettu Q ja 300 jakouurteen eri puolilleTabletti voidaan jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot