Markkinoija

NAVAMEDIC

Vaikuttava aine

essitalopraami

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään vakavan masennuksen ja paniikkihäiriön sekä siihen liittyvän julkisten paikkojen pelon hoitoon. Lisäksi lääkettä käytetään sosiaalisten tilanteiden pelon, yleistyneen ahdistuneisuushäiriön ja pakko-oireisen häiriön hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus vaihtelee riippuen oireiden voimakkuudesta sekä potilaan iästä ja muista yksilöllisistä ominaisuuksista. Usein hoito aloitetaan pienehköllä annostuksella, jota suurennetaan sopivimmalle tasolle. Lääkehoito kestää tavallisesti useita kuukausia.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään runsaan nesteen kera ruokailusta riippumatta.

Vaikutustapa

Lääke on SSRI-tyyppinen masennuslääke, joka säätelee serotoniinin, erään keskushermoston toimintaa ohjaavan aineen vaikutuksia siten, että vaikeasti masentunut mieliala kohoaa. Vaikutus ilmaantuu tavallisesti 2 - 4 viikon kuluttua hoidon aloituksesta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi ja päänsärky. Joskus esiintyy myös ruokahalun muutoksia, painon nousua, ahdistuneisuutta, levottomuutta, seksuaalitoimintojen häiriöitä, huimausta, vapinaa, lisääntynyttä hikoilua tai mahavaivoja. Haittavaikutuksia esiintyy yleisimmin parin ensimmäisen hoitoviikon aikana, ja ne lievittyvät yleensä hoidon jatkuessa. Kaikkien muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä tulee neuvotella lääkärin kanssa. Etenkin nuorilla aikuisilla voi hoidon alettua lisääntyä itsetuhoisen ajattelun ja itsemurhayritysten vaara. Jos tällaista ilmenee, potilaan tai omaisten tulee heti ottaa yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Lääke ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

5 mg: Valkoinen tai luonnonvalkoinen, pyöreä (halkaisija noin 5,7 mm), kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella merkintä ”135" ja toisella puolella “5”.10 mg: Valkoinen tai luonnonvalkoinen, pyöreä (halkaisija noin 7,5 mm), kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jossa on jakouurre. Jakouurteen toisella puolella merkintä “11" ja toisella puolella “36". Tabletin voi jakaa yhtä suuriksi annoksiksi.15 mg: Valkoinen tai luonnonvalkoinen, pyöreä (halkaisija noin 8,6 mm), kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella merkintä “15” ja toinen puoli on merkitsemätön.20 mg: Valkoinen tai luonnonvalkoinen, pyöreä (halkaisija noin 9,6 mm), kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jossa on jakouurre. Jakouurteen toisella puolella merkinnät “11"ja “37" ja toisella puolella “20”. Tabletin voi jakaa yhtä suuriksi annoksiksi.

Hinta ja pakkaustiedot