Markkinoija

RATIOPHARM

Vaikuttava aine

lovastatiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään alentamaan veren kohonnutta kolesterolipitoisuutta, kun pelkkä ruokavaliohoito ei riitä. Kohonnutta kolesterolia alennetaan sepelvaltimosairauden ja äkillisen sydänperäisen kuoleman vaaran vähentämiseksi. Sairastumisriski on sitä suurempi, mitä useampia sepelvaltimosairauden vaaratekijöitä on samanaikaisesti vaikuttamassa. Kohonneen kolesterolin ohella vaaraa lisäävät mm. tupakointi ja korkea verenpaine sekä sukurasitus. Lapsipotilaille lovastatiinia ei ainakaan toistaiseksi määrätä. Sama koskee alkoholia runsaasti käyttäviä sekä niitä, joiden maksa ei toimi normaalisti.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan ruokavalion säätelyllä, mikä voi riittää alentamaan kolesterolipitoisuuden normaaliksi. Jos sen lisäksi tarvitaan lääkitystä, aloitetaan lääkehoito usein ottamalla yksi miedompi tabletti kerran päivässä. Tarpeen mukaan annosta suurennetaan, ja ilta-annoksen lisäksi hoitoon voidaan liittää myös aamulla otettava lääkeannos.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään runsaan nesteen kera, yleensä yksi annos ilta-aterian yhteydessä, koska kolesterolia syntyy eniten yöllä.

Vaikutustapa

Lovastatiini estää kolesterolin muodostumista elimistössä. Se alentaa erityisesti ns. "pahaa" eli LDL-kolesterolia, mutta kohottaa "hyvän" eli HDL-kolesterolin pitoisuutta.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat yleensä vähäisiä tai ohimeneviä. Osalla käyttäjistä on havaittu mm. ilmavaivoja, ripulia, ummetusta, pahoinvointia, ruoansulatushäiriöitä, huimausta, näön lievää hämärtymistä, päänsärkyä, lihassärkyä, ihottumaa tai vatsakipuja. Ilman selvää syytä ilmaantuvista lihaskivuista tai lihasheikkoudesta on syytä ilmoittaa lääkärille, etenkin jos niihin liittyy yleistä huonovointisuutta tai kuumetta. Hoidon aikana seurataan paitsi kolesteroliarvoja myös maksan toimintaa siihen mahdollisesti kohdistuvien harvinaisten haittavaikutusten havaitsemiseksi. Alkoholin runsas käyttö lisää maksavaurion vaaraa. Muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 30°C, alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

20 mg: pyöreä, lievästi kaksoiskupera, vaalean sininen, viistoreunainen tabletti, jakoura yhdellä puolella. Halkaisija 8 mm.40 mg: pyöreä, lievästi kaksoiskupera, vaalean vihreä, viistoreunainen tabletti, jakoura yhdellä puolella. Halkaisija 11 mm.

Hinta ja pakkaustiedot