Markkinoija

RATIOPHARM

Vaikuttava aine

pravastatiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään alentamaan veren kohonnutta kolesterolipitoisuutta, kun ruokavalion muutos ei ole tehonnut riittävästi. Se myös vähentää äkkikuoleman ja uuden infarktin vaaraa sydäninfarktin jälkeen. Erityistapauksissa pravastatiinia käytetään myös elinsiirtojen jälkihoidossa.

Annostus

Lääkäri määrää annostuksen. Yleensä lääkettä otetaan kerran päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään nesteen kera aterioinnista riippumatta. Lääkeannos otetaan iltaisin, koska kolesterolia muodostuu elimistössä eniten yöllä.

Vaikutustapa

Pravastatiini estää kolesterolin muodostumista elimistössä. Se alentaa erityisesti ns. "pahaa" eli LDL-kolesterolia, mutta kohottaa "hyvän" eli HDL-kolesterolin pitoisuutta. Lisäksi se vähentää muiden, korkeina pitoisuuksina haitallisten rasvojen määrää veressä.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat melko harvinaisia. Yleisimpiä ovat päänsärky, ihottumat ja lihaskivut. Ilman selvää syytä ilmaantuvista lihaskivuista tai lihasheikkoudesta on syytä ilmoittaa lääkärille, etenkin jos niihin liittyy yleistä huonovointisuutta tai kuumetta. Hoidon aikana seurataan maksan toimintaa siinä joskus ilmenevien muutosten varalta.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytetään alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

20 mg: keltainen, kapselinmuotoinen, jakouurteellinen tabletti, toisella puolella merkintä 20.40 mg: keltainen, kapselinmuotoinen tabletti, jossa jakouurre.

Hinta ja pakkaustiedot