Markkinoija

RATIOPHARM

Vaikuttava aine

klooridiatsepoksidi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään tuskaisuuden, ahdistuneisuuden ja levottomuuden hoitoon. Lisäksi sitä käytetään jännityspäänsäryssä ja lihasten jännitystiloissa sekä lievittämään vaikeita alkoholin vieroitusoireita.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Iäkkäät ja heikkokuntoiset ovat herkempiä kuin terveet keski-ikäiset lääkkeen rauhoittavalle ja myös haitallisille vaikutuksille. Vanhuksilla klooridiatsepoksidia pitää käyttää erityisen varovaisesti. Lääkettä ei käytetä lapsilla.

Lääke on tarkoitettu lyhytaikaiseen ja tilapäiseen käyttöön. Se tarkoittaa, että sitä käytetään enintään pari kuukautta. Pitkäaikainen käyttö heikentää lääkkeen vaikutusta ja aiheuttaa riippuvuutta.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera.

Vaikutustapa

Klooridiatsepoksidi vaikuttaa aivoissa siten, että se rauhoittaa ja vähentää tuskaisuutta. Lisäksi se rentouttaa lihaksia ja estää kouristuksia.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa päiväaikaista väsymystä. Lisäksi etenkin iäkkäillä voi ilmetä huimausta, kaatuilua, sekavuutta ja muistihäiriöitä. Jos lääkettä käytetään päivittäin useita viikkoja, se voi johtaa lääkeriippuvuuteen. Tämä ilmenee yleensä siten, että äkillisen lopettamisen jälkeen esiintyy ohimeneviä lopetusoireita, muun muassa päänsärkyä, ärtyneisyyttä ja vapinaa. Lopetusoireita voidaan vähentää pienentämällä lääkeannosta vähitellen.

Lääke heikentää ajokykyä ja koneiden käyttökykyä. Lääkkeen käytön aikana pitää välttää alkoholin käyttöä. Alkoholi, psyykenlääkkeet ja muut rauhoittavat lääkkeet tehostavat lääkkeen vaikutuksia ja yhteiskäyttö saattaa johtaa yllättäviin reaktioihin. Mahdollisista muista yhteisvaikutuksista kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei yleensä käytetä raskauden ja imetyksen aikana. Lääkäri arvioi tilanteen.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

10 mg: keltainen jakourallinen tabletti, halkaisija 7 mm.25 mg: vihreä jakourallinen tabletti, halkaisija 9 mm.

Hinta ja pakkaustiedot