Markkinoija

RATIOPHARM

Vaikuttava aine

tetrasykliini

Käyttötarkoitus

Monenlaiset bakteereiden ja muidenkin eliöiden aiheuttamat tulehdukset. Tavallisimmin niitä esiintyy poskionteloissa, keuhkoputkissa tai muualla hengitysteissä, iholla (mm. finnitauti eli akne) sekä muuallakin elimistössä. Lääkettä ei määrätä alle 12-vuotiaille.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Akneen käytettäessä annokset ovat usein tavanomaista pienempiä, mutta hoito saattaa kestää pitkään, jopa kuukausia.

Lääkkeen ottaminen

Tetrasykliinit on paras ottaa joko tunti ennen ruokailua tai 2-3 tuntia sen jälkeen, koska jotkut ruoassa olevat aineet, kuten rauta tai maidon kalsium, heikentävät lääkkeen imeytymistä. Mahahappoa neutraloivia lääkkeitä eli antasideja ei saisi ottaa samaan aikaan tetrasykliinien kanssa, vaan niiden nauttimisen välillä on oltava 2-3 tuntia.

Vaikutustapa

Tetrasykliiniantibiootit estävät bakteerien lisääntymistä ja auttavat elimistöä selviytymään haitallisten mikrobien aiheuttamista tulehduksista. Lääke tehoaa parhaiten, kun sitä on elimistössä tarpeeksi suuria määriä ja riittävän pitkään. Tämän vuoksi kuuri kannattaa ottaa loppuun ja noudattaa annostusohjetta muutoinkin tarkkaan.

Haittavaikutukset

Tetrasykliinit aiheuttavat melko monelle käyttäjälle pahoinvointia, oksentelua, ripulia tai muita ruoansulatuskanavan oireita. Allergiset reaktiot, kuten ihottumat, ovat harvinaisia. Tetrasykliinit voivat herkistää auringonvalolle, joten iho pitää hoidon aikana suojata auringolta tavallista huolellisemmin ja solariumia kannattaa välttää.

Raskaus ja imetys

Tetrasykliiniä kertyy kasvavaan luu- ja hammaskudokseen, mikä voi haitata niiden kehitystä. Pikkulapsen hampaat voivat myös värjäytyä. Tämän vuoksi lääkettä ei yleensä määrätä odottaville äideille eikä alle kouluikäisille lapsille.

Säilytys

Huoneenlämmmössä, alle 25 °C.

Ulkonäkö

250 mg tabletti: Keltaisia, kalvopäällysteisiä, jakouurre ja AL-merkintä, halkaisija 11 mm.

500 mg tabletti: Keltaisia, kalvopäällysteisiä, jakouurre ja AL-merkintä, halkaisija 13 mm.

Hinta ja pakkaustiedot