Markkinoija

RATIOPHARM

Vaikuttava aine

venlafaksiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään masennuksen eli depression hoitoon ja ehkäisemään masennuksen uusiutumista. Lisäksi sitä käytetään paniikki- ja ahdistuneisuushäiriön hoitoon sekä lievittämään sosiaalisten tilanteiden pelkoa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan aikuisille. Masennuksen lääkehoito kestää tavallisesti useita kuukausia. Usein lääkettä jatketaan, vaikka masennusoireet ovat jo hävinneet. Näin pyritään estämään masennuksen uusiutuminen. Hoitoa ei saa keskeyttää äkillisesti, koska tästä saattaa seurata vieroitusoireita. Lääke lopetetaan lääkärin ohjeen mukaan pienentäen annosta yleensä parin viikon aikana.

Lääkkeen ottaminen

Depotkapselit niellään kokonaisina nesteen kera aterian yhteydessä samaan aikaan päivittäin. Kapseleita ei saa jakaa, murskata, pureskella eikä liuottaa nesteeseen.

Vaikutustapa

Venlafaksiini kuuluu selektiivisiin noradrenaliinin ja serotoniinin takaisinoton estäjiin. Se lisää näiden välittäjäaineiden määrää ja vaikutuksia siten, että masentuneen mieliala kohoaa tai paniikki ja ahdistuneisuus lievittyy. Vaikutus ilmaantuu tavallisesti vasta 2 - 4 viikon kuluttua lääkkeen aloittamisesta.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset liittyvät yleensä hoidon alkuun ja menevät ohi ensimmäisen kahden viikon aikana. Lääke voi aiheuttaa mm. huimausta, unettomuutta, hermostuneisuutta, uneliaisuutta, ummetusta, suun kuivumista, seksuaalisen toiminnan häiriöitä, hikoilua, päänsärkyä, ruokahalun puutetta ja sen myötä laihtumista, sekä voimattomuutta. Alkoholin käyttöä ei yleensä suositella lääkkeen käytön aikana.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Lääke ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Venlafaxin Actavis 37,5 mg: Valkoisia tai lähes valkoisia rakeita kapselissa jonka yläosa on oranssi ja alaosa läpinäkyvä.

Venlafaxin Actavis 75 mg: Valkoisia tai lähes valkoisia rakeita kapselissa, jonka yläosa on keltainen ja alaosa läpinäkyvä.

Venlafaxin Actavis 150 mg: Valkoisia tai lähes valkoisia rakeita kapselissa, jonka yläosa on ruskeankeltainen ja alaosa läpinäkyvä.

Hinta ja pakkaustiedot