Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

losartaani

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kohonneen verenpaineen hoitoon. Lääkkeellä hoidetaan myös sydämen vajaatoimintaa sekä diabetekseen liittyvää munuaistautia, jos siihen liittyy kohonnut verenpaine. Lisäksi lääkettä käytetään aivohalvauksen riskin vähentämiseen, jos riski on suuri.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä yksi annos kerran vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään vesilasillisen kanssa ruokailun yhteydessä tai tyhjään mahaan. Tabletit kannattaa pyrkiä ottamaan joka päivä suunnilleen samaan aikaan päivästä. 

Vaikutustapa

Losartaani on AT-reseptorisalpaaja eli sartaani ja se estää angiotensiinin vaikutuksia, jolloin verisuonet laajenevat ja verenpaine laskee. Angiotensiini on veressä esiintyvä aine, joka supistaa verisuonia ja säätelee elimistön suolatasapainoa. Lääke myös hidastaa korkeaan verenpaineeseen ja diabetekseen liittyvää munuaisten toiminnan heikkenemistä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat anemia, huimaus, väsymys ja muutokset laboratorioarvoissa.

Harvinaisissa tapauksissa lääke voi aiheuttaa voimakkaan yliherkkyysreaktion. Tällöin pitää ottaa heti yhteys lääkäriin.

Hoidon alussa mahdollinen huimaus voi haitata autolla ajoa.

Yhteiskäytöstä muiden lääkkeiden kanssa kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää toisen ja kolmannen raskauskolmanneksen aikana. Sitä ei suositella ensimmäisen kolmanneksen aikana. Ei suositella imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

12,5 mg tabletti: Valkoinen, pyöreä, hieman kaareva tabletti, jonka toiselle puolelle on kaiverrettu ”L” ja joiden toinen puoli on sileä. Tabletin koko on noin 5 mm (halkaisija) x 3 mm (paksuus).

25 mg tabletti: Valkoinen, soikea, hieman kupera tabletti, jonka toisella puolella on merkinnät ”2” ja ”5” jakouurteen eri puolilla ja toisella puolella on pelkkä jakouurre. Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

50 mg tabletti: Valkoinen, soikea, hieman kupera tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”50” ja toisella puolella on jakouurre. Tabletti voidaan jakaa yhtä suuriin annoksiin.

100 mg tabletti: Valkoinen, soikea, hieman kupera tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”100” ja toisella puolella on jakouurre. Tabletti voidaan jakaa yhtä suuriin annoksiin.

 

Hinta ja pakkaustiedot