Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

trametinibi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään tiettyjen melanoomatyyppien ja tiettyjen keuhkosyöpätyyppien hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä 1 tabletti kerran vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Otetaan täyden vesilasillisen kanssa. Ei saa pureskella eikä murskata. Otetaan tyhjään mahaan, vähintään yksi tunti ennen ateriaa tai kaksi tuntia sen jälkeen, joka päivä samaan aikaan, joko dabrafenibin aamu- tai ilta-annoksen yhteydessä.  Jos annos unohtuu, se voidaan ottaa jos seuraavaan annokseen olisi yli 12 tuntia aikaa. Jos dabrafenibi unohtuu, se voidaan ottaa jos seuraavaan dabrafenibiannokseen olisi yli kuusi tuntia aikaa. Jos potilas oksentaa, ei oteta uutta annosta.

Vaikutustapa

Lääke kuuluu proteiinikinaasin estäjiksi kutsuttuihin syöpälääkkeisiin. Ne estävät tiettyjen syövän kasvuun vaikuttavien entsyymien toimintaa. Ne saattavat hidastaa melanooman ja keuhkosyövän kasvua tai pysäyttää sen.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat verenvuodot, yskä, hengenahdistus, mahaoireet, ihottuma, kutina, hiustenlähtö, väsymys, turvotukset, kuume, virtsatieinfektio, nielutulehdus, ruokahalun heikkeneminen, päänsärky, huimaus, nivel- ja lihaskivut sekä kohonneet maksa-arvot.

Joskus saattaa esiintyä myös ihotulehduksia, anemiaa, yliherkkyyttä, näköongelmia, ihokasvaimia, yöhikoilua ja valoyliherkkyyttä.

Raskaus ja imetys

Ei pidä käyttää raskauden aikana. Hoidon aikana ja neljä kuukautta sen päätyttyä käytettävä erittäin tehokasta ehkäisyä (ei hormonaalista ehkäisyä). Ei saa käyttää imetyksen aikana. Saattaa heikentää hedelmällisyyttä.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C –8 °C). Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle. Herkkä kosteudelle. Pidä purkki tiiviisti suljettuna.

Avattua purkkia voidaan säilyttää 30 vuorokautta alle 30 °C:ssa.

Ulkonäkö

tabl 0,5 mg: Keltaisia, soikeita, kaksoiskuperia kalvopäällysteisiä tabletteja, joiden koko on noin 4,8 x 8,9 mm ja joissa on toisella puolella merkintä ”GS” ja toisella puolella ”TFC”.

tabl 2 mg: Vaaleanpunaisia, pyöreitä, kaksoiskuperia kalvopäällysteisiä tabletteja, joiden halkaisija on noin 7,5 mm ja joissa on toisella puolella merkintä ”GS” ja toisella puolella ”HMJ”.

Hinta ja pakkaustiedot