Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

buprenorfiini

Käyttötarkoitus

Vaikeiden kipujen ja keskivaikeiden tai vaikeiden syöpäkipujen hoito, kun muut kipulääkkeet eivät ole auttaneet riittävästi.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yhden laastarin vaikutus kestää neljän päivän ajan. 

Lääkkeen ottaminen

Laastari kiinnitetään tasapintaiseen, karvattomaan ja kuivaan ihonkohtaan selän yläosaan tai solisluun alapuoliselle rintakehän alueelle. Kohta ei saa olla ärtynyt eikä vaurioitunut. Jos ihokarvoja täytyy poistaa, ne leikataan saksilla. Ennen laastarin kiinnittämistä iho pestään huolellisesti puhtaalla vedellä (ilman saippuaa tai muita puhdistusaineita) ja kuivataan hyvin. Pakkauksessa on tarkat ohjeet laastarin kiinnittämistä varten.

Laastari kiinnitetään ihoon välittömästi pakkauksesta ottamisen ja laastarissa olevan suojakalvon poistamisen jälkeen. Tämän jälkeen laastaria painetaan puolen minuutin ajan tiukasti kämmenellä. Laastari pitää poistaa ennen saunomista, koska ihon lämpötilan nousu lisää lääkeaineen imeytymistä elimistöön. Saunominen kannattaakin ajoittaa laastarin vaihtohetkeen. Sen sijaan uimisen, suihkun ja kylvyn ajaksi laastarin voi jättää paikoilleen.

Laastari vaihdetaan neljän vuorokauden välein. Se voidaan vaihtaa myös kahdesti viikossa samoina viikonpäivinä. Uusi laastari kiinnitetään eri paikkaan kuin edellinen. Samaa ihonkohtaa voi käyttää uudelleen vasta viikon kuluttua.

Vaikutustapa

Buprenorfiini kuuluu voimakkaisiin kipulääkkeisiin. Laastaria käytettäessä lääke imeytyy ihon lävitse verenkiertoon ja kulkeutuu keskushermostoon, jossa se vaikuttaa kipua lievittävästi.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimpiä haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, kutina ja punoitus. Joskus voi esiintyä myös huimausta, päänsärkyä, hengenahdistusta, oksentelua, ummetusta, ihottumaa, hikoilua, turvotusta tai väsymystä.

Buprenorfiini heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä ja muissa tarkkuutta vaativissa tilanteissa erityisesti hoidon alussa ja annosta muutettaessa. Jos reaktiokyky heikkenee haittavaikutusten vuoksi, autolla ei saa ajaa hoidon aikana eikä 24 tunnin sisällä laastarin poistamisesta. Pitkäaikaisen käytön lopettamiseen voi liittyä vieroitusoireita. Lääkäri huomioi tämän laastarihoidon suunnittelussa.

Raskaus ja imetys

Buprenorfiinia ei pidä käyttää raskauden ja imetyksen aikana. 

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

35 mikrog/h depotlaastari: Suorakaiteen muotoinen, pyöristettyreunainen, päältä beigen verkkokankaan peittämä laastari, jossa sinisellä merkinnät ”Buprenorphin” ja ”35 µg/h”.52,5 mikrog/h depotlaastari: Suorakaiteen muotoinen, pyöristettyreunainen, päältä beigen verkkokankaan peittämä laastari, jossa sinisellä merkinnät ”Buprenorphin” ja ”52.5 µg/h”.70 mikrog/h depotlaastari: Suorakaiteen muotoinen, pyöristettyreunainen, päältä beigen verkkokankaan peittämä laastari, jossa sinisellä merkinnät ”Buprenorphin” ja ”70 µg/h”.

Hinta ja pakkaustiedot