Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

glargininsuliini, liksisenatidi

Käyttötarkoitus

Diabeteksen hoito yhdessä metformiinin kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääke annostellaan kerran vuorokaudessa.

  Lääkkeen ottaminen

  Lääke pistetään 1 tunnin sisällä ennen ateriaa vatsan, olkavarren tai reiden ihon alle pistoskohtaa pistosalueen sisällä vaihdellen. Lääke on pistettävä päivittäin ennen samaa ateriaa, kun annostelulle sopivin päivän ateria on valittu. 

  Insuliinin etiketti on tarkistettava aina ennen pistämistä, jotta lääkitysvirheet eri insuliinien välillä vältetään. Liuoksen on oltava kirkasta ja väritöntä sekä vettä muistuttavaa. Ei saa sekoittaa muiden lääkevalmisteiden kanssa.

  Alkoholi voi muuttaa verensokeritasoa.

  Vaikutustapa

  Diabetes on sairaus, jossa haima ei tuota riittävästi insuliinia. Insuliinia tarvitaan siihen, että ravintoaineista elimistössä pilkottu sokeri pystyy siirtymään verenkierrosta lihas- ja aivosolujen käyttöön, jolloin veren sokeri- eli glukoosipitoisuus laskee. Insuliini vaikuttaa myös maksassa ja vähentää glukoosin tuotantoa. Glargininsuliini on pitkävaikutteinen insuliini, joka auttaa hallitsemaan verensokeritasoa läpi vuorokauden. Liksisenatidi on GLP-1-analogi, joka auttaa elimistöä tuottamaan lisää insuliinia verensokerin nousun yhteydessä ja hidastaa sokerin imeytymistä ravinnosta.

  Haittavaikutukset

  Lääkkeen yleisin haittavaikutus on hypoglykemia eli liian matala verensokeri. Joskus voi esiintyä myös huimausta, mahavaivoja tai injektiopaikan reaktioita. Mahdolliset hypoglykemia, hyperglykemia eli liian korkea verensokeri tai näköhäiriöt voivat heikentää ajokykyä. Autolla ajaessa on varauduttava hypoglykemiaan. Toistuvien hypoglykemioiden yhteydessä on vältettävä auton kuljettamista, samoin jos kyky tunnistaa hypoglykemian varoitusoireita on huonontunut tai puuttuu. 

  Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

  Raskaus ja imetys

  Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. 

  Säilytys

  Käyttämättömät kynät: Jääkaapissa (2–8 °C), valolta suojassa. Ei saa jäätyä. Ei saa säilyttää lähellä jääkaapin pakastuslokeroa tai kylmäelementtiä. Esitäytetty kynä pidettävä ulkopakkauksessa. Käytössä olevat kynät: Alle 25 °C, suoralta kuumuudelta ja valolta suojassa. Ei saa säilyttää kylmässä. Ei saa jäätyä. Kynässä ei saa olla neulaa säilytyksen aikana. Kynänsuojus on laitettava takaisin paikalleen jokaisen pistoksen jälkeen valolta suojaamiseksi. Kynä on käytettävä 28 vuorokauden sisällä käyttöönottamisen jälkeen.

  Ulkonäkö

  Kirkas, väritön liuos.

  Hinta ja pakkaustiedot