Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

pravastatiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään alentamaan veren kohonnutta kolesterolipitoisuutta, kun laihdutus, ruokavaliohoito ja liikunnan lisääminen eivät ole auttaneet riittävästi. Lääkitys vähentää sydäninfarktin ja verenkiertoelinten muiden sairauksien vaaraa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä vuorokauden lääkeannos otetaan yhdellä kerralla iltaisin.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään runsaan nesteen kera aterian yhteydessä tai tyhjään mahaan.

Vaikutustapa

Pravastatiini kuuluu statiinien ryhmään. Se estää kolesterolin muodostumista elimistössä. Se alentaa erityisesti ns. "pahaa" eli LDL-kolesterolia, mutta kohottaa "hyvän" eli HDL-kolesterolin pitoisuutta. Lisäksi se vähentää muiden, korkeina pitoisuuksina haitallisten rasvojen määrää veressä.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat harvinaisia. Joskus voi ilmaantua päänsärkyä, ihottumaa ja lihaskipuja. Ilman selvää syytä ilmaantuvista lihaskivuista tai lihasheikkoudesta on syytä ilmoittaa lääkärille, etenkin jos niihin liittyy yleistä huonovointisuutta tai kuumetta. Hoidon aikana seurataan maksan toimintaa siinä joskus ilmenevien muutosten varalta.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Vaaleanruskea, täplikäs, soikea, molemmin puolin jakouurteellinen tabletti.20 mg: tabletin toisella puolella merkintä ”P 20”.40 mg: tabletin toisella puolella merkintä ”P 40”.

Tabletti voidaan jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot