Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

syproteroni

Käyttötarkoitus

Naisilla lääkettä käytetään vähentämään liiallista ihon karvoittumista tai hoitamaan hankalaa finnitautia eli aknea. Miehillä sitä käytetään eturauhassyövässä sekä erityistapauksissa liiallisen sukupuolisen aktiivisuuden vähentämiseen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera aterian jälkeen.

Vaikutustapa

Syproteroni estää miessukuhormonien vaikutusta ja vähentää niiden syntymistä elimistössä. Miessukuhormoneja syntyy normaalisti myös naisilla. Joskus niiden vaikutukset korostuvat naisilla liiaksi, mikä voi ilmetä mm. liiallisena ihokarvojen kasvuna. Syproteroni hillitsee myös talirauhasten toimintaa, jolloin akne vähenee.

Haittavaikutukset

Miehillä esiintyy usein sukupuolista haluttomuutta ja erektiohäiriöitä. Ajoittain ilmenee myös väsymystä, masennusta ja rintojen arkuutta tai suurenemista. Miehillä valmiste estää siittiöiden muodostumista, mikä palautuu vähitellen muutamassa kuukaudessa hoidon lopettamisen jälkeen. Joskus lääke voi aiheuttaa maksavaurioita, minkä takia hoidon aikana seurataan maksan toimintaa.

Naisille lääke voi aiheuttaa mm. tiputtelua, painonnousua ja masentuneisuutta. Valmisteen aiheuttama väsymys voi heikentää keskittymiskykyä liikenteessä ja muissa tarkkuutta vaativissa tilanteissa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita. Ei lasten ulottuville eikä näkyville.

Ulkonäkö

Valkoinen tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre ja toisella puolella tunnus "BV" kuusikulmiossa. Tabletti voidaan puolittaa.

Hinta ja pakkaustiedot